سرویس بهداشتی, معماری داخلی

اصول فنی و استاندارد های طراحی سرویس بهداشتی

wc-page-design

اصول طراحی، عملکرد، ابعاد و استاندارد های طراحی سرویس بهداشتی

جانمایی مناسب سرویس بهداشتی

در یک نگاه کلی باید گفت که از نظر عملکردی، سرویس بهداشتی هم جزء بخش خصوصی خونه محسوب میشه اما اگه فضای خونه خیلی بزرگ نبود و امکان تعبیه چند سرویس(حد اقل 2 تا) که یکی اختصاص به مهمون و بقیه اختصاص به اعضای خونه دارن نبود، جانمایی سرویس بهداشتی باید طوری باشه که هر دو(مهمان و اعضای خونه) بتونن ازش استفاده کنن؛ برای حل این مسئله معمولاً سرویس رو تو فضاهای کوچیک و متوسط، نزدیک ورودی اصلی واحد در نظر می گیرن که البته موضوع حریم و نبود دید مستقیم از سایر فضاها به اون رو باید حتماً رعایت کنید و میشه گفت که سرویس باید یه جورایی با پیش ورودی در ارتباط باشه.

دیاگرام ارتباط سرویس بهداشتی با سایر بخش های خانه

جانمایی صحیح سرویس بهداشتی و ارتباطش با فضاها به منظور سرویس دهی بهتر

نکات مورد توجه در طراحی سرویس بهداشتی

تو فضای سرویس بهداشتی مهمترین نکته استفاده راحت از فضا و قابلیت قرار گیری لوازم و وسایل مرتبط با اونه. پس نتیجه این میشه که ابعاد تو این فضا خیلی مهمه و نباید مزاحمتی برای بخش اصلی یعنی توالت ایجاد کنه! در ادامه بیشتر راجع به ابعاد مناسب صحبت می کنیم؛ نکته دیگه محل قرار گیری وسایل (مثلاً وسایل نظافتی و …) که باید داخل  محفظه(یا کابینت)ی قرار بگیره تا هم از نظر بهداشتی و هم از نظر بصری مناسب باشه.

کابینت روشویی در سرویس بهداشتی

استفاده از کابینت در سرویس بهداشتی

ایده آل ما اینه که این فضا طوری ساخته بشه که به طور عادی و طبیعی تهویه و روشنایی داشته باشه؛ هر چند تو فضاهای آپارتمانی ممکنه به خاطر محدودیت ها این اتفاق نیفته پس نقش تهویه مکانیکی(هواکش تخلیه هوا) خیلی مهم میشه. ولی اگه فضا اطرافش باز بود(ساختمان ویلایی) میتونید از تهویه طبیعی بدون مشکل استفاده کنید.

هر چند که آسایش حرارتی حدودداً بین 19 تا 27 درجه سانتی گراد ه ام چون از سرویس بهداشتی به صورت مداوم استفاده نمیشه و به خاطر صرفه جویی تو مصرف انرژی نیازی نیست دمای داخلی اش تو این محدوده باشه و میتونید دما رو تو محدوده 17 درجه سانتی گراد نگه دارید. به خاطر همین داخل سرویس بهداشتی مثل حمام از وسایل گرمایش مثل رادیاتور استفاده نمیشه.

یه نکته هم که قبلاً تو بخش توضیحات فنی حمام راجع بهش صحبت کردیم نزدیکی فضاهای دارای تأسیسات و به اصطلاح فضاهای تر به هم هستش که به خاطر راحتی کار تو لوله کشی و تعمیرات و نگهداری های بعدی، یک داکت تاسیساتی همه این فضاها رو تغذیه میکنه و تمام لوله ها به صورت عمودی از داخل اون رد میشن.

ابعاد و اندازه های سرویس بهداشتی

ابعاد و اندازه های سرویس بهداشتی اگه قابل استفاده برای افراد معلول نباشه 1.10X1.20 متر مربع ه و اگه برای افراد معلول در نظر گرفته شده باشه باید 1.50X1.70 متر مربع باشه؛ ولی این نکته رو بدونید که استاندارد ها همیشه حد اقل های کیفی رو در نظر میگیرن و اگه لازمه و فضاتون اجازه میده میتونید ابعاد رو بزرگتر در نظر بگیرید تا هم فضا راحت تر قابل استفاده باشه و هم امکانات بیشتری رو تو خودش جا بده.

انواع پلان سرویس بهداشتی و ابعاد آن

نمونه پلان های سرویس بهداشتی بر اساس ابعاد(کوچک، متوسط و بزرگ)

ابعاد و استاندار های عناصر و مبلمان در سرویس بهداشتی

روشویی

در مورد ابعاد استاندارد روشویی، عرض 45 تا 100 سانتی متر و عمق 32 تا 50 سانتی متر در نظر گرفته میشه. ارتفاع روشویی هم 80 سانتی متره.  این نکته رو بدونید که از نظر استاندارد هر 50 سانتی متر طول به عنوان یه روشویی در نظر گرفته میشه؛ پس یه روشویی دو  نفره باید حد اقل طولش 100  سانتی متر طول داشته باشه(که عملاً بهتره به خاطر در نظر گرفتن عرض شونه افراد این اندازه بیشتر باشه)؛ فاصله محور روشویی از سطح دیوار یا هر مانع دیگه ای باید حد اقل 45 سانتی متر باشه. اگه روشویی ها برای استفاده فرد معلول باشه باید حد اکثر 86.5 سانتی متر ارتفاع داشته باشن و از زیرشون تا کف سرویس 73.5 سانتی متر ارتفاع مفید داشته باشن که صندلی چرخدار راحت بره زیرشون؛ جلوش هم باید به عرض 76 سانتی متر و عمق 122 سانتی متر فضای خالی واسه قرار گرفتن صندلی چرخدار باشه.

معمولاً زیر روشویی برای قرار دادن لوازم بهداشتی و شوینده کابینت هایی در نظر میگیرن که به خاطر بحث رطوبت باید ضد آب باشن؛ پس متریال مناسب برای یونیت این کابینت ها PVC  هستش.

آینه روشویی معمولاً در ارتفاع 120 تا 125 سانتی متر از کف زمین قرار میگیره و ازتفاعش هم 65 سانتی متره.

تو جدول زیر ابعاد و اندازه های انواع روشویی بر اساس هندسه اون ها رو واستون میاریم.

نوع روشویی

طول

عرض

ارتفاع

مستطیلی

55­cm-­60cm

38­cm-­41­cm

14­cm-­16­cm

گرد

قطر

ارتفاع

35cm-­40­cm

14cm-­15­cm

بیضی

55­cm-­60cm

38­cm-­41­cm

14­cm-­16­cm

کنج(گوشه)

210­cm-­220­cm

210­cm-­220­cm

210­cm-­220­cm

دو قلو

43­cm-­67­cm

32cm-­47­cm

13cm-­17­cm

انواع روشویی و ابعاد آن

ابعاد و اندازه های انواع روشویی بر اساس فرم هندسی

لازمه که بدونید این ها اندازه های کلی و استاندارد داخل سرویس بهداشتی ان و برای این گردآوری شدن که به یه دید کلی نسبت به اندازه های فضا برسید؛ شرکت های سازنده روشویی میتونن ابعاد متفاوتی رو داشته باشن. پس حتما قبل از طراحی فضا به ابعاد روشویی مورد نظرتون دقت کنید.

توالت غربی(فرنگی)

 از این توالت معمولاً توی فضای حمام استفاده میشه اما ممکنه به صورت انفرادی یا همراه با توالت شرقی(ایرانی) هم مورد استفاده قرار بگیره.

ابعاد این توالت 36 تا 38 سانتی متر عرض، 53 تا 73 سانتی متر عمق، 40 تا 45 سانتی متر ارتفاع نشیمن(کاسه توالت) و 76 تا 78 سانتی متر هم ارتفاع مخزن. نکته مهم تو ابعاد این توالت اینه که فاصله محورش از سطح دیوار کناری باید حد اکثر 45 سانتی متر و از بقیه وسایل و لوازم بهداشتی حد اقل  76  سانتی متر فاصله داشته باشه. جلوی توالت هم باید 122 سانتی متر تا دیوار یا در روبروش فاصله داشته باشه. آکس توالت فرنگی که همون فاصله ی دیوار تا مرکز لوله ی فاضلابه، چیزی حدود 18 تا 30 سانتی متر در نظر گرفته میشه. ارتفاع دستگیره های کمکی(برای بلند شدن افراد با مشکل جسمی) 84 تا 91.5 سانتی متر و جای قرار گیری دستمال هم باید در ارتفاع  76 سانتی متر از کف و فاصله افقی 30 سانتی متر از کاسه توالت باشه.

 اگه فرد معلول از این توالت استفاده میکنه، فضای آزاد دایره ای به قطر 152.5 سانتی متر واسه گردش صندلی چرخدار باید فراهم باشه.

عرض در ورودی هم معمولاً حد اقل 81.5 سانتی متر ه.

انواع توالت فرنگی از نظر نحوه نصب

توالت فرنگی در دو حالت زمینی و دیواری(wall hung) مورد استفاده قرار میگیره که معولاً نوع دیواری اش فضای کمتری رو اشغال میکنه و بیشتر مناسب فضاهای عمومیه. نوع خروجی فاضلاب(سیفون) این دو نوع هم با هم تفاوت داره. خروجی این نوع توالت فرنگی زمینی، با توجه به طبقه‌ای که سرویس بهداشتی تو اون قرار داره(اولین طبقه یا سایر طبقات)، می‌تونه به شکل S و شکل P باشه. توالت فرنگی دیواری هم به دیوار سرویس بهداشتی وصل میشه و به دلیل کوچیک‌تر بودن اندازه اش و قرار گرفتن مخزنش داخل دیوار، فضای کمتری رو میگیره. خروجی این نوع توالت فرنگی حتماً باید از نوع P باشه.

توالت فرنگی زمینی

توالت زمینی

توالت فرنگی دیواری( وال هنگ)

توالت دیواری(وال هانگ)

از نظر نوع مخزن هم توالت فرنگی در انواع یک تکه و دو تکه تولیده میشه و قاعدتاً وزن دو تکه بیشتره و مناسب برای اتصال روی زمینه.

توالت فرنگی یک تکه

در مدل یک تکه، مخزن(فلاش تانک) و کاسه توالت سر هم و به هم متصل ان. نظافت این توالت راحت‌تره. این توالت قیمت  بالاتری نسبت به نوع دو تکه داره.

توالت فرنگی دو تکه

  تو این مدل مخزن و کاسه توالت از هم جدا هستن و به صوت جداگانه نصب می‌شن، نظافت و شستشوی توالت‌های دو تکه  سخت ‌‎تره ولی نسبت به یک تکه قیمت کمتری دارن. ارتفاع توالت دو تکه نسبت به یک تکه بیشتره و حدوداً ۶۶ تا ۸۲ سانتی‌متره.

ابعاد انواع توالت فرنگی

نوع توالت فرنگی

عرض

عمق

ارتفاع نشیمن

ارتفاع مخزن

آکس

یک تکه

40cm-­41cm

70cm-­72cm

39cm-­43cm

66cm-­75­cm

18­cm-­30­cm

دو تکه

38cm-­49cm

66cm-­73cm

41­cm-­44cm

73cm-­79­cm

18­cm-­30­cm

متصل به دیوار (wall hung)

35cm-­36cm

50cm-­54cm

38­cm-­49­cm

18­cm-­30­cm

انواع توالت فرنگی و ابعاد آن

ابعاد و اندازه های انواع توالت فرنگی

توالت فرنگی خودشور یا بیده دار(Bidet)

خودشور یا بیده (Bidet) وسیله ایه که روی توالت فرنگی نصب میشه و موقع شست و شو، به افراد کمک می کنه. بیده ها به دو صورت دیجیتالی و مکانیکی در بازار موجود ان. تو مدل مکانیکی، در محلی که لوله پخش کننده آب قرار داره، یک شیر یا دسته هست که فرد با باز کردن اون، آب رو با فشار مشخصی از لوله خارج می کنه.

تو حالت دیجیتالی، در کنار قسمت نشیمنگاه یه دستگاه دیجیتالی قرار گرفته که تعدادی دکمه به منظور تعیین میزان فشار آب و …  روش  وجود داره. بعضی از بیده های دیجیتالی، قابلیت هایی مثل خشک کن هم دارن. عملکرد دستگاه خشک کن هم به این شکله که بعد از عملیات آبکشی، در توالت فرنگی بسته میشه و قسمت داخلی باد و گرما تولید می کنه.

از قابلیت های دیگه بیده، امکان تنظیم دما و جهت خارج شدن آبه. بعضی هاشون هم مجهز به فیلتر ضد میکروب تو قسمت خروجی آب هستن.

مزیت استفاده از بیده اینه که برای شستشو، نیازی به استفاده از دست و به کار بردن دستمال کاغذی نیست. بیده مصرف آب رو هم کاهش میده و استفاده از اون راحته. استفاده از این دستگاه برای افراد خاصی مثل زنان باردار، سالمندان، کودکان و کسایی که مشکلات مفاصلی دارن و به تازگی عمل جراحی انجام دادن، توصیه میشه.

بیده در توالت فرنگی

بیده در توالت فرنگی

سیستم تخلیه آب توالت فرنگی

سیستم تخلیه گردابی(Whirlpool)

بر اساس گردش گردابی آب صورت می گیره و آب از راه مجرای مخصوص وارد بدنه ی نشیمن توالت میشه و بعد از اون هم به کاسه اصلی توالت میریزه. تو این روش، صدای کمتری تولید می شه ولی احتمال گرفتگی زیاده.

سیستم تخلیه ریزشی (Wash down):

   از راه لبه های خارجی و از بالا به پایین صورت می گیره. معمولا از این شیوه برای توالت فرنگی های دو تکه استفاده می شه. حجم مصرفی و البته صدای تخلیه ی آب این سیستم زیاده.

سیستم تخلیه واتر جت(Water jet)

  این سیستم مثل حالت گردابیه. به این صورت که، 65 درصد به صورت گردابی و 35 درصد به شکل شوتینگ اتفاق عمل میکنه. ترکیب این دو روش باعث قدرت بالای تخلیه تو این سیستم میشه. عملکرد این روش از دو مورد قبلی بهتره و صدای بسیار کمتری هم داره.

سیستم تخلیه توربوجت(Turbo jet)

جدید ترین سیستم تخلیه آبه. تو این شیوه تمام ویژگی های واتر جت وجود داره به علاوه اینکه مصرف آب کمتری  داره و تخلیه ی بهتری هم صورت می گیره.

توالت شرقی(ایرانی)

توالت شرقی یا توالت ایرانی معولاً از جنس چینی بهداشتی( با ساختاری سرامیکی یا بدنه ای چینی زجاجی یا نیمه زجاجی)  و بعضی موقع ها هم از استیل تولید میشه. نکته مهم در ارتباط باهاش ضریب جذب آب هستش که هر چی کمتر باشه بهتره(یعنی این سنگ توالت آب کمتری به خودش جذب میکنه)؛ چینی های بهداشتی باکیفیت، ضریب جذب آب کمتر از 1 درصد دارند(نوع زجاجی). جذب آب بالا باعث رشد میکروب، قارچ و انباشت آلودگی میشه و در نتیجه جذب پس آب‌ ها  ممکنه  بوی نا خوشایندی از سرویس بهداشتی بیاد.

ابعاد کلی این توالت 43 تا 49 سانتی متر عرض و 54 تا 59 سانتی متر طول ه. فاصله محور توالت شرقی از سطح دیوار کناری(که شیر آلات روش نصب میشه) باید حد اکثر 45 سانتی متر و از بقیه وسایل و لوازم بهداشتی حد اقل  76  سانتی متر فاصله داشته باشه. بقیه شرایطش هم تقریباً مثل فضای توالت غربیه. یه نکته خیلی مهم که تو فرهنگی ایرانی باید حواستون باشه جهت گیری کاسه توالت و حتماً حواستون باشه که جهت گیری اش به سمت قبله نباشه(تو ایران قبله سمت جنوب غرب و متمایل به جنوبه پس جهت قبله میشه شمالی-جنوبی و جهت گیری توالت باید شرقی-غربی باشه). به خاطر اینکه این توالت مثل نوع غربی(فرنگی) اش درِ بسته شونده نداره باید به جانمایی کاسه توالت دقت کرد؛ یعنی جانمایی اش نباید طوری باشه که تا در باز شد کاسه توالت رو ببینی! و بهتره در به سمت دیوار یا روشویی باز بشه که دید بهتریه قطعاً!

از نظر نوع آبریز(Rim) هم انواع توالت های ایرانی به دو دسته آبریز بسته و آبریز باز تقسیم میشن.(منظور از آبریز نوع پاشش آب از سنگ توالت در زمان  ورود آب از فلاش تانک به اونه).

توالت با آبریز بسته یا ریم بسته (Closed Rim)

این نوع آبریز تو بیشتر توالت‌های ایرانی مدرن‌ وجود داره. تو این مدل، کانال آبریز یا همون ریم، بسته است و در طول کانال، سوراخ ‌هایی تو فواصل مشخص و منظم وجود داره تا آب بعد از ورود به کانال آبریز به گردش دربیاد  و از اون سوراخ ها به‌صورت یکنواخت و آبشاری توی کاسه جاری میشه و عمل شست ‌و شو بهداشتی‌ تر صورت میگیره.

توالت ایرانی با آبریز باز یا ریم باز (Open Rim)

نوع ساده‌تر آبریز که بیشتر تو توالت‌های قدیمی  وجود داره، کانال باز و بدون سوراخ ‌های منظمه که آب بلافاصله پس از ورود به کانال آبریز به سمت عمق کاسه جاری می‌شه.

انواع توالت ایرانی(شرقی) و ابعاد آن

توالت شرقی(ایرانی) و انواع آن از نظر شکل آبریز

توالت طبی

سنگ توالت  طبی دارای شیبی در محل قرار گرفتن پاها (حدود 13 درجه) هستش که وزن بدن رو به سمت جلو متمایل میکنه. این شیب باعث میشه که موقع نشستن  روی توالت ایرانی(شرقی)  فشار کمتری روی ستون فقرات، زانو ها و مچ‌های پا وارد بشه؛ در نتیجه بدن در حالت راحت تری قرار میگیره و سلامت افراد بیشتر حفظ میشه.

توالت ایرانی(شرقی) طبی

توالت شرقی(ایرانی) از نوع طبی

فلاش تانک

فلاش تانک با اسم عامیانه سیفون( که اشتباهه و از نظر فنی سیفون به بخش دیگه ای از تاسیات گفته میشه )، یکی از تجهیزاتیه که نقش خیلی مهمی رو تو تمیزی فضاهای بهداشتی مخصوصاً توالت داره. اگه از توالت فرنگی(غربی) استفاده کنیم در اکثر موارد روی خودشون فلاش تانک وجود داره اما برای توالت های شرقی(ایرانی) باید از فلاش تانک به صورت جداگونه استفاده کرد؛ فلاش تانک انواع توکار و روکار داره که متناسب با نیاز فضا میتونید از اونها استفاده کنید که البته به خاطر اشغال کردن فضای کمتر و ظاهر زیبا تر، پیشنهاد ما استفاده از نوع توکاره. البته باید حتماً به این موضوع دقت کنید که تو حالت توکار باید از متریال با دوام و مجری با تجربه استفاده بشه، چرا که در صورت بروز خرابی ممکنه مجبور بشید بخشی از دیوار رو تخریب کنید و این کار تو فضای بهداشتی که نیاز به عایق رطوبتی داره اصلاً توصیه نمیشه.

 نوع دیگه ای از این تجهیزات که به صورت اتوماتیک عمل تخلیه آب رو انجام میده فلاش والو هستش؛ مثلاً فلاش والو مگنتی به این صورت کار میکنه که بعد از خروج فرد از دستشویی، به صورت اتوماتیک عمل تخلیه آب انجام میشه.

فلاش تانک روکار

فلاش تانک روکار

فلاش تانک توکار

فلاش تانک توکار

مصالح مورد استفاده در سرویس بهداشتی

تو فضای سرویس بهداشتی هم مثل حمام باید از مصالح ضد آب استفاده بشه و نکته مهم دیگه نظافت راحت اونه؛ پس سعی کنید تا حد امکان از متریالی که خلل و فرج زیاد و سطح زبر دارن دوری کنید چون تو دراز مدت بد جوری جرم میگیرن! مصالحی که میتونن مناسب باشن، انواع کاشی، سرامیک، پوشش های پلاستیکی ضد آب( پی وی سی، اپوکسی و ….)، سنگ طبیعی و مصنوعی، بتن، چوب ضد آب(ترمو وود) و … ان؛

اخیراً تو طرح ها از اسلب های(قطعات بزرگ) سنگ و سرامیک استفاده میشه که علاوه بر زیبایی به خاطر داشتن درز کمتر، راحت تر هم تمیز میشن؛ البته این نوع اسلب ها خیلی مناسب فضاهای کوچیک نیستن چون باید اندازه سرویس به قدری بزرگ باشه که خودش رو نشون بده.

اگه از طرفدار های متریال چوب باشید حتماً حس بوی چوب و ظاهر زیباش که با نورپردازی ترکیب میشه رو درک کردید و باید بگیم که شما یه انتخاب گر اصیل هستین! (یادتون نره که چوب مورد استفاده باید ضد آب باشه مثل انواع ترمو وود). متریال کاشی هم که دیگه پای ثابت فضاهای بهداشتیه و میتونید از انواع کاشی ها با ابعاد بزرگ، متوسط، کوچیک(کاشی استخری) استفاده کنید.

برای سقف سرویس بهداشتی هم میشه از انواع سقف های گچی با رنگ های ساختمانی ضد آب، سقف پوش های فلزی، پلاستیکی، چوبی و … استفاده کرد.

مصالح مورد استفاده در سرویس بهداشتی

مصالح استفاده شده در سرویس بهداشتی

برای دیدن مصالح مختلفی که تو سرویس بهداشتی کاربرد دارن میتونید به صفحه نمونه ایده های سرویس بهداشتی زیوان مراجعه کنید و با فیلتر های موجود، مصالح مورد نظر خودتون رو انتخاب کنید.

نورپردازی در فضای سرویس بهداشتی

نورپردازی طبیعی

این نورپردازی به معنای وجود پنجره تو فضاست(پنجره دیواری و سقفی). وجود پنجره نه تنها باعث استفاده از نور طبیعی داخل فضا میشه، بلکه عمل تهویه هم به خوبی صورت میگیره. البته در ارتباط با وجود پنجره تو فضای سرویس همیشه محدودیت هایی وجود داره(بوی نا مناسب، دید به داخل و …) مخصوصاً اگه فضا آپارتمانی باشه؛ پس حواستون به این محدودیت ها باشه.

نور طبیعی در سرویس بهداشتی

نور طبیعی در سرویس بهداشتی

نور مصنوعی

قبلاً هم بارها گفتیم نورپردازی فقط جنبه روشن کردن فضا رو نداره و خودش نوعی طراحی فضاست. نور میتونه رنگ و بافت ها رو تغییر بده و گاهی واسه جداسازی بخش های مختلف فضا ازش استفاده میشه؛

نکته مهم با توجه به تر بودن این فضا مثل حمام، ضد آب بودن اون منبع نوری تو قسمت های در تماس مستقیم با آبه. تو این فضا باید از تجهیزات الکتریکی استفاده کنید که در جه حفاظت مناسبی دارن( حد اقل IPx4)؛ انتخاب نوع نورپردازی و منابع نوری هم به نوع سرویس بهداشتی و سبک طراحی معماری اون بستگی داره اما این نکاتی که مطرح میکنیم میتونه تو انتخاب نورپردازی بهتر بهتون کمک کنه.

نورپردازی سقف

استفاده از این منابع نوری تو سقف سرویس بهداشتی توصیه میشه: انواع منابع نوری توکار(داخل سقف کاذب یا به صورت پانلی آماده یا منبع نوری داخل پوشش پلکسی گلاس)، روکار(منبع نوری بیرون زده از سقف)، نور های خطی(شلنگی یا ریسه های LED)  که به صورت مخفی تو محل اتصل سقف ها  به هم یا اتصال سقف به دیوار و …

wc-ceiling-lighting-1

نورپردازی سقف سرویس بهداشتی

نورپردازی سقف سرویس بهداشتی

نورپردازی سقف سرویس بهداشتی

نورپردازی دیوار

برای دیواره هم انواع نور های متمرکز(نور های LED) و تأکیدی گزینه مناسبیه؛ اگه داخل دیوار، قفسه یا تو رفتگی برای قرار دادن لوازم بهداشتی خاصی در نظر گرفته شده باشه، استفاده از نورهای متمرکز یا خطی میتونه ایده مناسبی باشه. آینه روشویی هم که روی دیوار قرار گرفته جزئی از نورپردازی دیواره و میشه از انواع نورهای خطی( ریسه ای یا شلنگی) پشت اون یا نور های متمرکز در بالای اون(معمولاً دو طرف)  استفاده کرد.

نورپردازی دیوار سرویس بهداشتی

نورپردازی دیوار در سرویس بهداشتی

wc-wall-lighting-2

نورپردازی دیوار در سرویس بهداشتی

نورپردازی کف

 برای نورپردازی کف سرویس بهداشتی (که خیلی معمول نیست) میشه  از انواع چراغ های دفنیِ ضدّ آب استفاده کرد؛  برای جلوه بیشتر، این این نور ها باید نزدیک دیوار کار بشن تا تاثیر و شکل اون ها رو روی دیوار دیده بشه؛ برای نور پردازی کف، پیشنهاد ما انواع نور های خطی و تأکیدی ه. استفاده از نور های خطی در محل اختلاف سطح ها تو سرویس بهداشتی هم میتونه به تأکید روی این اختلاف سطح ها و جدا سازی بهتر اونها کمک کنه.

نورپزدازی کف سرویس بهداشتی

نورپردازی کف در سرویس بهداشتی

نورپردازی کف سرویس بهداشتی

نورپردازی کف در سرویس بهداشتی

نورپردازی تجهیزات

اگه از کابینت تو سرویس بهداشتی استفاده می کنید، میشه تو حد فاصل عمودی بین کابینت ها از انواع نورپردازی های خطی و زیر کابینتی(مثل آشپزخانه) استفاده کرد؛ کابرد دیگه این نور های خطی تو بخش زیر کابینت روشویی و جایی که با کف اتصال داره هستش. این حالت از نور پردازی(خطی زیر کابینت) حس معلق بودن رو القا میکنه. گاهی در پشت توالت فرنگی و محل اتصالش به دیوار از نورهای خطی استفاده میشه( مثل نور آینه روشویی)

wc-basin-lighting

نورپردازی روشویی سرویس بهداشتی

نورپردازی آینه سرویس بهداشتی

نورپردازی آینه سرویس بهداشتی

رنگ در فضای سرویس بهداشتی

 رنگ ها همه شون خوب ان و هر کدوم یه حس متفاوت رو واسه فضا ایجاد میکنن. رنگ ها میتونن فضا رو بزرگتر یا کوچیک تر نشون بدن، مقدار نو و کلی دیگه از ویژگی های فضا رو تغییر بدن.

رنگ های روشن به خاطر منعکس کردن نور برای فضاهای کوچیک بدون پنجره  گزینه مناسبی ان. از نظر بهداشتی هم مناسب ترن چرا که آلودگی ها رو بهتر نشون می دن. رنگ سفید به دلیل انعکاس نور و بزرگ کردن فضا تو سرویس بهداشتی و حموم بیشتر استفاده می شه. با توجه به انتخاب طیف متفاوت رنگ ها سبک چیدمان فضا هم تغییر میکنه. سفید یخی فضای مدرن و سردتری رو به وجود می اره اما سفید مایل به کرم فضا رو گرم و کلاسیک تر رو نشون می ده. از مزایای دیگه رنگ سفید اینه که به راحتی می تونید رنگ های مورد علاقه تون را باهاش ست کنید.(در واقع انعطاف زیادی داره).

برای آرامش بیشتر تو فضا از رنگ های ملایم مثل آبی استفاده می شه و استفاده از این رنگ تو فضایی مثل سرویس بهداشتی کمک می کنه که با حس بهتری روزمون رو آغاز کنیم. بنابراین می شه رنگ آبی رو جزء گزینه های اصلی خودمون قرار بدیم. تمام طیف های مختلف آبی قابل استفاده ان، اما هر چی روشن تر و ملایم تر باشن، فضای شما هم لطیف تر میشه.

  رنگ ملایم دیگه ای که برای حمام و سرویس بهداشتی پیشنهاد می شه سبزه. رنگی که به نوعی برای طراح ها بازگشت به حس طبیعت به محسوب میشه. ترکیب رنگ سبز با وسایل چوبی حس بهتری رو برای ما تداعی می کنه.(مثل ترکیب رنگ تنه درخت با رنگ برگ ها) این رنگ میتونه برای رسیدن به تعادل بصری لازم با رنگ سفید همراه باشه.

طوسی یا خاکستری هم جزء رنگ های  تسکین دهنده و بی نظیر تو طراحی فضاهای مختلفه. اما با توجه به اینکه باعث تاریک و بسته شدن فضا می شه، طوسی روشن گزینه مناسب تری برای فضاهای کوچیک مثل حمام و دستشوییه. یکی از مزیت های این رنگ مثل رنگ سفید اینه که می تونه با رنگ های متنوع و جذاب ترکیب بشه. رنگ های زرد، نارنجی و صورتی از جمله همین ترکیب رنگ ها هستن .

رنگ هایی مثل قرمز واسه کسایی که دوست  دارن  یه روز پر هیجان و رنگی رو شروع کنن مناسبه. اما باید تو استفاده از این رنگ دقت کرد که به میزان کم و در تنالیته های رنگی ملایم به کار برده بشه چرا که این رنگ در حالت تند و اغراق شده اش می تونه بعد از مدتی خسته کننده باشه؛ اگه از قرمز متمایل به قهوه ای   با وسایل چوبی قهوه ای تیره تو فضا استفاده بشه معماری فضا رو به یه فضای کلاسیک نزدیک تر می کنه. البته رنگ طلایی هم می تونه همون حس رو القاء کنه.

استفاده از رنگ های شاداب و مهیج می تونه انرژی فضا رو بیشتر کنه؛ مثلا یه زرد براق باعث می شه که  فضای سرویس بهداشتی شاد تری داشته باشیم. تند یا ملایم بودن اون به ابعاد فضا و همین طور سلیقه طراح بستگی داره اما رنگ سفید و خاکستری بهترین ترکیب رنگ ها برای رنگ زرد محسوب می شن.

سرویس بهداشتی با رنگ گرم

سرویس بهداشتی با رنگ گرم

سرویس بهداشتی با رنگ سرد

سرویس بهداشتی با رنگ سرد

موضوع رنگ خیلی ادامه داره و بر اساس ترکیب همه رنگ ها و تیره یا روشن شدنشون میتونیم ترکیب های جدیدی رو بدست بیاریم. اگه دوست دارید که ترکیب های متنوع بیشتری رو ببینید پیشنهاد میکنیم به بخش نمونه ایده های سرویس بهداشی زیوان یه سر بزنید.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *