اتاق خواب, معماری داخلی

اصول فنی و استاندارد های طراحی اتاق خواب

bedroom-page-design

اصول طراحی، عملکرد، ابعاد و استاندارد های طراحی حمام

قبل از هر چیزی به این نکته دقت کنید! اتو اتاق خواب باید از گذاشتن مبلمان غیر ضروری اجتناب کنید چون نه تنها دست و پاگیر و خطرناک هستن بلکه باعث کم شدن کارائی اتاق هم می شن. زیاد بودن نقاط توجه تو این فضا با بردن چشم از یک نقطه به نقاط دیگه، به جای تمرکز روی یه نقطه، باعث به هم ریختگی فضا می شه و همیچین اتاقی برای داشتن آرامش و خواب راحت، مناسب نیست.

جانمایی مناسب اتاق خواب

اهمونطور که می دونید اتاق خواب خصوصی ترین بخش یه خونه است پس باید به خوبی از فضاهای عمومی تر مثل ناهار خوری، نشیمن و … تفکیک بشه؛ نکته مهم بعدی دسترسی این فضا به بخش های خدماتی خونه مثل حمام، سرویس، اتاق شستشو(Laundry) و … است و باید جوری طراحی بشه که از دید و دستری عمومی دور بمونه.

جانمایی اتاق خواب و ارتباط آن با سایر بخش های خانه

جانمایی صحیح اتاق خواب و ارتباطش با فضاها به منظور سرویس دهی بهتر

برای استفاده بهتر از اتاق خواب باید به فضاهایی برای عملکردهای غیر از خوابیدن مثل کتاب خوندن، نشستن و عناصری مثل کمدها، رختکن و در صورت امکان و تمایل سرویس و حمام هم در نظر گرفته بشه(البته این مضوع خیلی به اندازه و متراژ فضا وابسته است).

به ازای هر فرد بزرگسال 9/5 متر مکعب و به ازای هر کودک ۵/۵ متر مکعب فضای باز باید در اتاق خواب در نظر گرفت)اگه ارتفاع مفید سقف مسکونی رو 2.80 متر درنظر بگیریم یعنی حدوداً 2 مترمربع فضای باز نیاز داریم یعنی مساحت فضای بدون مبلمان) و بقیه فضاها رو می شه با چیدن مبلمان پر کرد.

محل قرارگیری تخت تو اتاق خواب یکی از مهمترین مسائلی که باید به اون توجه کرد؛ دقت کنید که تخت زیر پنجره یا روبروی در ورودی قرار نگیره چون اگه در باز بمونه، کسی که رو تخت دراز کشیده باشه دیده می شه و این حس امنیت شخص رو تحت شعاع قرار می ده.

ابعاد اتاق خواب و اجزای آن

ابعاد اصلی اتاق خواب بستگی به عناصر اصلی موجود تو اون مثل نوع و ابعاد تخت خواب، کمد، میز کار، میز توالت و … داره اما خب یه  اتاق خواب استاندار باید حد اق هایی رو دارا باشه که بشه راحت ازش استفاده کرد.

بهتره ابعاد مفید اتاق خواب حد اقل 2.5 متر(عرض) و 3 متر(طول) باشه که مساحتی در حدود 7.5 متر مربع رو بهمون میده؛ البته این به این معنا نیست که توی طراحی اتاق خواب کوچیک تر از این طراحی نمیشه اما باید بدونید که کیفیت فضایی و حس کاربر فضا، توی طراحی مهمترین چیزه و شما نمیتونید صرفاً به اعداد اعتماد کنید چرا که این اعداد همیشه حد اقل ها رو در نظر میگیرن.

 برای کمد ها عرض حد اقل 60 سانتی متر مناسبه که لباس ها راحت آویزون بشن و بتونید لوازم مورد نیازتون رو هم توش نگهداری کنید؛ ارتفاعش هم که دیگه بستگی داره به ارتفاع اتاقتون.

 برای میز کار هم حد اقل ابعاد در حدود 100 الی  120 سانتی متر طول، 50 الی 60 سانتی عرض و 75 الی 77 سانتی متر هم ارتفاعه.

طول تخت باید 25 سانتی متر بیشتر از قد استفاده کننده باشه و فضای خالی اطراف تخت هم حداقل 70 سانتی متر. حداکثر ابعاد تخت دو نفره 2 متر X 2 متر و تک نفره 2 متر X 1 متر که رنگ و متریال اون با توجه به سبک و سلیقه انتخاب می شه اما به دلیل مسائل بهداشتی استفاده از ملحفه و تخت خواب سفید بهتره.

ابعاد مناسب میز توالت هم طول حدود 85 الی 90 سانتی متر، عرض حدود 40 الی 50 سانتی متر و ارتفاع 75 الی 90 سانتی متر (بدون آینه) و 145 الی 180 سانتی  متر( با آینه)

minimum-bedrom-size

حداقل ابعاد و استاندارد های اتاق خواب تک نفره

انواع اتاق خواب

اتاق خواب تک نفره/دو نفره

این فضا همونطور که از اسمش معلومه به فضای خواب تک نفره و دو نفره جدا از هم مربوط میشه و بیشتر مناسب اتاق مهمان، اتاق فرزندان به صورت جدا و دوتایی، اتاق کودک و … است که متناسب با مبلمانی که توش استفاده میشه و اندازه کلی فضا میتونه ابعاد مختلفی از کوچک تا بزرگ رو در بر بگیره.

اتاق خواب تک نفره

اتاق خواب تک نفره

پلان و ابعاد اتاق خواب تک نفره/ دو نفره

پلان و استاندارد های اتاق خواب تک نفره/ دو نفره

اتاق خواب والدین(مستر)

تو اتاق خواب والدین سرویس بهداشتی و حمام هم طراحی و ایجاد می شه و در واقع به یکی از اصلی ترین بخش های خواب والدین تبدیل شده. ایجاد فضایی آرام و با شکوه برای سرویس، استفاده از وان های بزرگ، فضایی مناسب برای دوش و رختکن از نکات اساسی تو طراحی اتاق خواب والدینه(البته باز هم تاکید می کنیم که باید متراژ فضا رو هم در نظر گرفت). طراحی دکوراسیون این فضا باید طوری باشه که تخت خواب دو نفره، دو میز پاتختی، چندین کمد و یک میز آرایش رو به راحتی توش چیدمان کرد. یکی از بخش های مهم طراحی رختکن محل قرارگیری اون تو اتاق خواب و ارتباط اون با حمامه. از بخش های مهم طراحی رختکن تعبیه فضایی مناسب برای روشویی، آینه و کمده که باید تمام این مسائل در طراحی به دقت بررسی و دیده بشن.

 فضای نشیمن و مطالعه هم از قسمت های اصلی و اساسی فضا خواب اصلی یا همون اتاق خواب والدین محسوب میشه. این فضا می تونه با قرارگیری چندتا مبل یا کاناپه برای استراحت، مطالعه و تماشای تلویزیون طراحی بشه و دسترسی و چیدمان مبلمان اون باید به شکلی باشه که با تراس و ورودی اتاق در ارتباط مستقیم باشه.

اتاق خواب والدین (مستر)

اتاق خواب والدین (مستر)

پلان و ابعاد اتاق والدین(مستر)

نمونه های پلان و استاندارد های اتاق والدین(مستر)

انواع تخت خواب

در این قسمت با انواع تخت خواب ها و ویژگی و کاربرد هر کدوم بیشتر آشنا میشیم.

تخت خواب کودکان و نوجوانان

موقع تهیه تخت برای کودکان باید این موضوع را مد نظر قرار بدین که بچه ها خیلی سریع رشد میکنن و از نوزادی تا نوجوونی شون مدام استاندار هاشون عوض میشه و به دنبال اون باید ابعاد تختشون هم تغییر کنه. پس شاید خیلی منطقی نباشه که بخواین هر چند سال یه بار تخت رو عوض کنید. این روزا تو بازار می تونید انواع تخت های انعطاف پذیر که با جابجایی بخش های مختلف اون مثل کمد ها یا کشوهاش ابعادشون تغییر می کنه رو تهیه کنید؛ با این حال برای آشنایی بیشتر، انواع ابعاد تخت خواب کودک رو واستون میگیم:

گهواره (Toddler Beds)

۱۳۲ سانتی متر طول و ۶۹ سانتی متر عرض ، برای کودکان یک روزه تا تا ۴ ساله

تخت دو قلو(Twin beds)

190 سانتیمتر طول و 100 سانتی متر عرض، برای کودکان 4 ساله تا 18 ساله

تخت فول سایز(Full size beds)

190 سانتیمتر طول و 137 سانتیمتر عرض برای کودکان 6 ساله تا 18 ساله

اما به طور میانگین ابعاد تخت کودکان رو در حدود 140 سانتی متر طول و 60 سانتی متر عرض در نظر

میگیرن.

ابعاد و استاندارد های تخت خواب کودک و نوجوان

نوع تخت کودک

طول

عرض

ارتفاع

گهواره

cm 132

69 cm

35 cm تا  40 cm

دو قلو

cm 190

100 cm

35 cm تا  40 cm

فول سایز

cm 190

137 cm

35 cm تا  45 cm

ابعاد و انواع تخت خواب کودک و نوجوان

انواع تخت خواب کودک و نوجوان

 

تخت خواب بزرگسال

تخت خواب یک نفره

تخت خواب‌های یک نفره معمولاً طولشون ۲۰۰ سانتی‌متر و عرضشون ۹۰، ۱۰۰، ۱۲۰ و ۱۴۰ سانتی متر ه. اما سایز استاندارد تو تخت خواب ‌های یک نفره، طول 2 متر، عرض ۹۰ سانتی‌متر و ارتفاع ۳۵ سانتی‌متره. نکته مهمی که درباره سایز تخت‌های یک نفره باید مد نظر قرار بدید جثه افراده. به عنوان مثال تخت استاندارد یک نفره، مناسب فردی با اندام متوسطه.

تخت خواب یک و نیم نفره (دو قلو)

موقع خرید تخت خواب، حتما به نیازتون توجه کنید. اگه تخت رو برای استفاده خودتون و فرزندتون می گیرید، باید از تخت‌ های با عرض ۱۴۰ سانتی متر استفاده کنید. افراد قد بلند هم می تونن از این تخت خواب(دو قلو) استفاده کنن.  اندازه استاندارد تخت‌‌های یک و نیم نفره ۱۴۰ × ۲۰۰ سانتی‌متر است.

تخت خواب دو نفره

یک تخت خواب استاندارد دو نفره ۲۰۰ سانتی‌متر طول و ۱۶۰ تا ۱۸۰ سانتی‌متر عرض داره. انواع مختلف تخت دو نفره، کینگ (King) و کویین (Queen) هستن که متناسب با نیاز و ابعاد فضاتون میتونید ازشون استفاده کنید.

تخت خواب دو نفره کوئین (Queen)

سایز استاندارد تخت خواب‌های کویین، ۱۶۰ سانتی‌متر عرض ، ۲۰۰ سانتی‌متر طول و ۴۵ تا ۵۰ سانتی‌متر ارتفاع هستش. این تخت علاوه بر اینکه فضای کافی رو به هر فرد اختصاص می‌ده، جای کمتری هم میگیره. این تخت خواب جزء پرطرفدارترین تخت‌های دو نفره است.

تخت خواب دو نفره کینگ (King)

تخت خواب کینگ بیشترین فضا رو به هر فرد اختصاص می‌ده. به خاطر همین بزرگترین سایز تخت‌‌های دو نفره محسوب می‌شه. طبیعتاً برای استفاده از این تخت باید اتاق بزرگی داشته باشید. یه تخت خواب استاندارد کینگ، ۱۸۰ سانتی‌متر عرض، ۲۰۰ سانتی‌متر طول و ۴۵ الی ۵۰ سانتی‌متر ارتفاع داره. این افراد میتونن از تخت خواب های کینگ استفاده کنن:

1- برای افرادی که جثه بزرگی دارن.

2-  زوج‌هایی که موقع خواب، کودکشون رو کنار خودشون می‌خوابونن.

3- افرادی که موقع خواب زیاد غلت می‌زنن.

تخت خواب‌ دو نفره سوپر کینگ (Super king)

تخت خواب سوپر کینگ، بزرگترین سایز تخت خواب محسوب می‌شه. این تخت خواب برای افراد درشت هیکل مناسبه. در واقع این تخت فضای کافی برای استراحت چهار نفر رو داره. تخت‌های سوپر کینگ برای خانواده‌هایی با دو فرزند هم خوبن. شکل این تخت خواب مربعه و سایز استاندارد اون ۲۰۰ سانتی‌متر طول و ۲۰۰ سانتی‌متر عرض هست.

تخت خواب دو نفره دایره ای

شما میتونید متناسب با سلیقه تون از انواع این تخت خواب ها استفاده کنید؛ اما این رو بدونید که به خاطر فرمی که دارن، ممکنه نتونید از فضاتون استفاده کامل رو بکنید؛ پس موقع خرید این تخت خواب ها به ابعاد و شکل فضاتون خیلی دقت کنید. تخت خواب قطر 215 سانتی متر داره.

تو این جدول هم واستون ابعاد انواع تخت ها در اتاق خواب رو آوردیم.

نوع تخت

طول

عرض

ارتفاع

یک نفره

cm 200

90 cm

cm 35

یک و نیم نفره(دو قلو)

cm 200

140 cm

35 cm تا  40 cm

دو نفره کوئین(Queen)

cm 200

160 cm

45 cm تا  50 cm

دو نفره کینگ(King)

cm 200

180 cm

45 cm تا  50 cm

دو نفره سوپر کینگ(Super king)

cm 200

cm 200

45 cm تا  50 cm

دو نفره دایره ای شکل

قطر 215 cm

45 cm تا  50 cm

 

ابعاد و انواع تخت خواب بزرگسال

انواع تخت خواب بزرگسال

مصالح مورد استفاده در اتاق خواب

مصالح دیواره اتاق خواب

برای مصالح دیوار اتاق خواب محدودیت خاصی وجود نداره و شما میتونید از انواع رنگ های ساختمانی(روغنی، اکریلیک و …)، کاغذ دیواری، چوب، آجر، بتن نمایان و …. متناسب با سبک معماری و نیاز هاتون استفاده کنید.

مصالح کف اتاق خواب

کف هم توی اتاق خواب از تنوع زیادی برخورداره؛ شما میتونید از انواع متریال های طبیعی مثل سنگ، چوب(پارکت طبیعی) یا مصنوعی مثل پارکت لمینت، سرامیک، انواع پوشش های پی وی سی و … استفاده کنید.

مصالح سقف اتاق خواب

برای سقف اتاق خواب معمول ترین متریال ها گچ برگ ها، سفید کاری با گچ  به همراه انواع رنگ های ساختمانی هستن اما در مواردی هم میشه از  متریال هایی مثل انواع چوب ها با مقاطع مختلف، تایل های سقفی، کاغذ دیواری و … متناسب با نیاز و سلیقه کاربر فضا استفاده کرد.

همونطورکه قبلا اشاره شد به خاطر اینکه فضای خواب بر اساس نوع سلیقه استفاده کننده طراحی و چیدمان می شه، استفاده از کاغذ دیواری های متنوع تو قسمت هایی از اتاق، هم می تونه فضا رو مناسب و هم متفاوت کنه.

مصالح استفاده شده در اتاق خواب

مصالح استفاده شده در اتاق خواب

برای دیدن سایر مصالحی که تو اتاق خواب استفاده میشن و مقایسه اونا با همدیگه میتونید  از اینجا به بخش نمونه ایده های اتاق خواب زیوان سر بزنید.

نورپردازی در اتاق خواب

تو فضاهای معماری نور موجب دید بهتر می شه اما موجب تحریک و هیجان بیش از حد یا عدم دید هم می شه پس میزان و مقدار و فاصله نور خیلی مهم و اساسیه.

نور طبیعی در اتاق خواب

وجود پنجره تو اتاق خواب یه مزیت بزرگه پس به خاطر نهایت بهره گیری از نور طبیعی، بهتره از پرده های ساده و در عین حال هماهنگ با سایر بخش های فضا استفاده بشه. استفاده از پرده های دو لایه  هم تو اتاق خواب ایده خوبیه که یه لایه می تونه توری یا نازک و اون یکی ضخیم باشه که هر کدوم بسته به شرایط استفاده بشن.

از لحاظ محل قرارگیری اتاق خواب ها، اولویت دریافت نور اونها از جهات مختلف ساختمون به این صورته:  در 1- قسمت جنوب و جنوب‌شرقی ساختمان 2- قسمت شرقی 3- قسمت شمالی 4- در نهایت بخش غربی ساختمون

دلیل عمده این موضوع هم دریافت نور مستقیم تو ساعت های اولیه روزه  از بخش شرقی و جنوبیه که حس کردن نور و گرمای خورشید میتونه تاثیر فوق العاده ای روی عملکرد ما داشته باشه؛ نور شمال هم که نور غیر مستقیمیه و بیشتر مناسب روشنایی کلی فضاست اما نور غرب تو ساعت های پایانی روز به خاطر مستقیم تابیدنش میتونه اذیت کننده باشه و کیفیت لازم رو نداره. پس همیشه به نور مستقیم به عنوان یه عنصر مهم تو فضا نگاه کنید.

نور طبیعی در اتاق خواب

نور طبیعی در اتاق خواب

نورپردازی مصنوعی اتاق خواب

تو یک اتاق خواب به نورهای مختلفی نیاز هست که باید کلید روشن و خاموش کردن اون ها در کنار تخت تعبیه بشه که در صورت نیاز به هر نوری، بشه از اون ها استفاده کرد.

نورپردازی سقف اتاق خواب

برای سقف های کاذب و محل اتصالشون به دیوار و همدیگه میشه از انواع نور های خطی(مثل ریسه های ال ای دی یا شلنگی) یا نورهای آویز استفاده کرد؛ در صورت نیاز نور های توکار سفقی هم میتونن گاهی جالب و کاربردی باشن.

نورپردازی سقف اتاق خواب

نورپردازی سقف اتاق خواب

نور پردازی دیواره های اتاق خواب

این نوع نور پردازی معمولا روی دیواری انجام میشه که تخت به عمود بر اون قرار داره تا هم روی محل قرارگیری تخت تأکید کنه و همه از دید مستقیم فرد دور باشه و باعث به وجود اومدن خیرگی چشم ها نشه.

نورپردازی دیواره اتاق خواب

نورپردازی دیواره اتاق خواب

نور پردازی فضای خواب

برای ایجاد حس آرامش بهتره از آباژور در کنار تخت استفاده کرد که منعطف و قابل جابجایی باشه. آباژور ها انواع مختلفی دارن که میشه به صورت توکار و روکار از اونها استفاده کرد. بعضی از تخت خواب ها به خاطر نوع طراحی که دارن نورپردازی رو داخل خودشون جا میدن و از انواع نور های خطی و نقطه ای بهره می گیرن. این نور ها هم میتونن جنبه تزئینی داشته باشن و هم مناسب نور کم برای استراحت ان.

نورپردازی فضای خواب

نورپردازی فضای خواب

رنگ در اتاق خواب

رنگ نور در اتاق خواب

رنگ نور به شکل جدایی ناپذیری به درک ما از فضا مربوط می شه؛ ما اغلب جزئیات یه فضا رو به خاطر نمی یاریم اما رنگ آبی سرد صبح زمستون یا درخشش طلوع آفتاب رو کاملا به خاطر می یاریم. رنگ تو طراحی نورپردازی یه فضا دارای توانایی منحصر به فردی برای ارائه هویت و جهت دادن به یک مکانه؛ رنگ نور تو اتاق خواب بهتره از خانواده رنگ های سرد باشه و اغلب بهترین نوع ترکیب رنگ سفید و زرده.

 کاربرد انواع رنگ ها اتاق خواب

با استفاده از رنگ می شه به راحتی هر نوع احساسی رو به بیننده القاء کرد پس دقت بشه رنگ هایی استفاده بشه که حس صمیمیت و ارامش رو به شخص منتقل کنه. تو اتاق خواب برای ایجاد ارامش بهتره از رنگ های سرد استفاده بشه؛ رنگ هایی مثل سبز و آبی؛ البته بسته به سلیقه، رنگ های دیگه هم می تونه کاربرد داشته باشه.(اتاق خواب رنگ سرد و گرم) رنگ هایی از خانواده قرمز که گرم هستن هم حس عشق و علاقه رو تشدید می کنن اما کاملا تحریک کننده اعصاب هستن که این با نیاز اصلی اتاق خواب که حس آرامشه در تناقضه. استفاده از هر رنگی به مقدار مشخص در اتاق خواب بلامانعه اما باید با رنگ های خنثی ترکیب و استفاده بشن که اثر منفی رو افراد نداشته باشن. با این حال ما در مقاله ای جداگونه خواص رنگ ها و تأثیراتی که میتونن رو افراد و فضا بذارن رو توضیح خواهیم داد.

اتاق خواب با رنگ گرم

اتاق خواب با رنگ گرم

اتاق خواب با رنگ سرد

اتاق خواب با رنگ سرد

راستی اگه دوست دارین با رنگ های بیشتر اتاق خواب متناسب با سبک معماری و سلیقه شخصیتون آشنا بشین دیدن نمونه ایده های اتاق خواب زیوان رو بهتون پیشنهاد می کنیم؛ چرا که با فیلتر هایی که واستون قرار دادیم میتونید خیلی سریع اون چیزی رو که دوست دارید پیدا کنید.

اگر هم مخواین راجع به سبک های معماری اتاق خواب بیشتر بدونید به بخش توضیحات کلی و انواع سبک های اتاق خواب برید و اونجا میتونید اطلاعات خوبی راجع بهشون بدست بیارید.

لطفاً ما رو هم از نظراتتون بی بهره نذارید!

نوشته های مرتبط

2 نظر در “اصول فنی و استاندارد های طراحی اتاق خواب

  1. اعظم گفت:

    سلام .ضمن عرض تشکر از سایت مفید و خوب شما اگر مقدوره در خصوص نورپردازی فضاهای خونه توضیحات بیشتری بزارید

    1. دپارتمان معماری زیوان گفت:

      چشم انشاالله به زودی مطالب جدیدی براتون قرار میدیم که تخصصی تر هستن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *