آشپزخانه, معماری داخلی

توضیحات کلی و انواع سبک های طراحی آشپزخانه

kitchen-page-design

مفهوم آشپزخانه

آشپزخانه فضاییه که به خونه روح میده و نشونی از زندگی رو در اون تداعی میکنه و شاید به نوعی بشه گفت که قلب یه خونه محسوب می شه. این موضوع به ضمیر ناخودآگاه جمعی ما و خاطره اجدادمون در جمع شدن دور آتیش به منظور تجربه حس گرما، غذا، صمیمیت و احساسات مربوط به روح  برمیگرده و احتمالا تجربیات جالبی رو برای هر کدوم از ما از دوران کودکیمون تا الان رقم زده(مثلا وقتی اعضای خانواده با هم آشپزی میکنن یا وقتی قراره یه چیز خوشمزه درست کنن و همه کنار هم از خوردنش لذت ببرن!)

اما خب تو زندگی امروز و دغدغه های به وجود اومده همراه اون شاید قضیه اونقدر ها هم که میگیم رمانتیک!!! نباشه و نیاز به دونستن موضوعات قابل لمس تری در ارتباط با این فضا داشته باشیم. سعی می کنیم خیلی خسته تون نکنیم و مطالب رو مفید، خلاصه و کاربردی بگیم. باهامون همراه شین!

fire-gathering-2

جمع شدن اجدادمون به دور آتیش از گذشته های دور

آشپزخانه دقیقا قراره چیکار بکنه؟

به صورت خیلی کاربردی آشپزخانه باید جایی باشه که شما به راحتی بتونید غذای مورد نیاز خودتون رو نگهداری، فرآوری، تهیه و طبخ کنید. این یعنی چه؟ یعنی اینکه جایی رو نیاز دارین که مواد غذایی فاسد شدنی و فاسد نشدنی رو توش نگه دارین(کابینت ها و یخچال)، اون رو آماده کنید(فضای شستشو مواد غذایی، پیشخوان روی کابینت به منظور خرد کردن و آماده سازی مواد و…) و در نهایت اون رو بپزید(فضای گاز، فر و …) البته بخش شستشو و نظافت یکی از موارد مهمیه که باید توی آشپزخانه در نظر بگیرد. (ماشین ظرف شویی یا سینک شستشوی ظروف). نکته مهم دیگه استفاده از آشپزخانه به عنوان فضایی برای قرار دادن دستگاه های شوینده مثل ماشین لباس شوییه که باید سعی بشه تداخلی رو با بقیه بخش ها به وجود نیاره.

تا الان بیشتر راجع به کارکرد های آشپزخانه صحبت کردیم اما جالبه که بدونین این فضا می تونه کارکرد های دیگه ای هم داشته باشه و باعث به وجود آوردن حس آرامش و شادی تو وجودمون بشه.

میتونیم حس ارتباط با طبیعت رو در این فضا بیشتر کنیم؛ مثلا بخشی از مواد غذایی مثل بعضی از سبزیجات رو که خیلی هم کاشتنشون سخت نیست داخل گلدون هایی بکاریم و در مواقع لزوم ازشون استفاده کنیم  یا اینکه با در نظر گرفتن جایی برای نشستن(البته اگه فضا خیلی کوچیک نباشه) امکان ارتباط بیشتر افراد با هم رو زیاد کنیم و … اینجوری خودمون هم با انگیزه بیشتری میتونیم کارهامون رو انجام بدیم. از این دست موارد زیاده ولی فعلا ازش میگذریم که طولانی نشه!

kitchen-Hanging-garden

کاشت سبزیجات تازه تو فضای آشپزخانه

سبک معماری و دکوراسیون آشپزخانه

خب رسیدیم به بحث شیرین سبک که شاید واسه خیلی ها دغدغه باشه!  در یک تعریف کلی سبک معماری می تونه مجموعه ای از الگوی های فرمی(حجم و رنگ و…)، عملکردی، قوانین همنشینی و کاربرد عناصر در فضا و یه سری قرارداد ها باشه که در طول زمان به عنوان یه سبک پذیرفته میشن؛ اما سوالی که ممکنه واستون به وجود بیاد اینه که خب چه سبکی برای ما مناسبه؟! یا کدوم سبک بهتره؟!

این موضوع به خیلی از چیز ها بستگی داره از جملی سبک و فرم کلی خود ساختمون (که بهتره فضاهای داخلیش هم باهاش هماهنگ باشه )، محله،شهر یا کشوری که اون ساختمون توش قرار داره، نیاز استفاده کننده ها از فضا، کاربری اون ساختمون و خیلی چیزای دیگه که در حوزه تخصصی معماری و فرهنگ جا میگیره . اما توصیه ما به شما اینه که خیلی درگیر سبک نشین و به دور از و کیلیشه های گذرای موجود تو جامعه، اون چیزی رو انتخاب کنید که با روحیاتتون بیشتر سازگاری داره و درک بهتری از فضا بهتون میده.

اما برای اینکه با سبک های معماری آشنا بشین هر کدوم رو مختصر واستون توضیح میدیم(البته به صورت عمومی چرا که منابع تخصصی در ارتباط با سبک های معماری زیاده) تا بهتر بتونید تصمیم بگیرین.

سبک مدرن

با توجه به رویکرد منطقی و عقل گرای این سبک همه چیز باید عملکردی باشه و معمولا از زوائد و تزئینات اغراق شده دوری میشه. معمولا یک جور سادگی و خلوص در این سبک وجود داره که به اون مینیمالیسم(یا کمینه گرایی که یکی از زیر شاخه های سبک مدرنه) میگن. مصداق عینی اش توی فضای آشپزخانه میتونه فرم مکعبی شکل با رنگ های خالص و در مجموع یکدست باشه.

Modern-kitchen

آشپزخانه سبک مدرن

سبک پست مدرن(تلفیقی)

اساسا این سبک میتونه خیلی گسترده باشه و موضوعات مهمی مثل بازگشت به سنت ها، تاریخ، بوم و اقلیم، استفاده از تزئینات و … رو در بر می گیره. اگه از اون دست آدما هستین که به گذشته، خاطرات، تاریخ و روانشناسی اهمیت میدین،  سبک پست مدرن میتونه خیلی هیجان انگیز و نوستالژیک به نظر بیاد. مصداق عینیش هم توی آشپزخانه تزئینات و تو رفتگی ها در کابینت ها و پیشخوان،کتیبه، استفاده از ستون، قوس و …  است.

post-modern-kitchen

آشپزخانه سبک پست مدرن(تلفیقی)

سبک روستیک

یا به تعبیری روستایی، سبکیه که از عناصر طبیعی مخصوصا چوب و سنگ با حداقل دخل و تصرف استفاده می کنه. ظاهر این سبک معمولا زمخت به نظر میاد و روی حس طبیعی و دست نخورده بودن تمرکز داره. شاید این سبک بتونه انتخاب مناسبی برای خونه های ییلاقی یا ویلاهای خارج از شهر باشه. مصداقش هم میتونه تیر های چوبی طبیعیه که از سقف بیرون زده یا مثلا میزی که از بریدن یه تیکه چوب بدون گوشه صاف درست میشه.

Rustic-kitchen

آشپزخانه سبک روستیک

  سبک صنعتی

همونطور که از اسمش پیداست این سبک بیشتر از عناصری استفاده می کنه که تداعی کننده فضاهای صنعتی ان و مهمترین ویژگی اش هم میتونه استفاده از متریال فلز باشه و البته باید وسایل و مبلمان هم از عناصر مصنوعی و صنعتی باشن تا روی تاکید بشه. از ویژگی های دیگه اش خلوص و شفافیت توی فضاست؛ این سبک به هر کسی توصیه نمیشه و افراد کمی با روحیه های متفاوت از اون استفاده می کنن؛ با این حال چند سالیه که استفاده از این سبک توی کافه ها همه گیر شده.

industrial-style-kitchen

آشپزخانه سبک صنعتی

سبک کلاسیک

خب رسیدیم به سبکی که توی چند سال اخیر جنجال زیادی به پا کرده و نظرات موافق و مخالف زیادی رو همراه خودش داره. البته شاید اصطلاح فنی و درست تر این سبک نئوکلاسیک باشه ولی در دید عموم به کلاسیک شناخته میشه که بیشتر منظور عناصر معماری هستش که در روم و یونان باستان از اونا استفاده میشده. یکی از اصلی ترین ویژگی های این سبک شکوه و عظمتیه که به فضا میده و شاید به نظر برخی از دوستان دارای اصالت هم باشه.  نکته مهمی که باید توی این سبک رعایت بشه اینه که سبک کلاسیک بیشتر مناسب فضاهای با مقیاس بزرگه و استفاده از اون توی جاهای کوچیک می تونه اون رو تبدیل به یه کاریکاتور کنه!(البته نه لزوماً در همه جا). اما استفاده از این سبک اگه دارای پشتوانه باشه و در جای مناسب خودش استفاده بشه غلط نیست و میتونه حس فضایی جالبی رو برای مخاطب ایجاد کنه. مصداق معماری اش هم میشه سرستون های کلاسیک، قوس، سنتوره(المان مثلث شکل بالای کتیبه ها)،تزئینات زیاد و پیچ و تاب دار، مقیاس بزرگ و….

classic-style-kitchen

آشپزخانه سبک کلاسیک

اینا توضیحات مختصری بود که راجع به انواع سبک های معماری آشپزخانه بهتون دادیم ولی برای اینکه بیشتر باهاشون آشنا بشین و ویژگی های مختلف هر کدوم را بدونید، بهتون پیشنهاد می کنیم که بخش نمونه ایده های آشپزخانه زیوان رو نگاه کنید.

در مورد مسائل فنی، ابعاد، اندازه ها و استاندارد های معماریِ حمام هم می تونید به بخش توضیحات فنی آشپزخانه از اینجا مراجعه کنید.

نوشته های مرتبط

1 نظر در “توضیحات کلی و انواع سبک های طراحی آشپزخانه

  1. alsammanager گفت:

    مطالب مفدیدی بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *