اتاق نشیمن, معماری داخلی

اصول فنی و استاندارد های طراحی اتاق ناهارخوری

dining-room-page-design

اصول طراحی، عملکرد، ابعاد و استاندارد های طراحی ناهار خوری

جانمایی مناسب فضای ناهار خوری

فضای ناهارخوری نباید با آشپزخانه فاصله زیادی داشته باشه و بهتره بین نشیمن و آشپزخانه قرار بگیره.(دلیلش هم منطقیه چون تو نشیمن میشینیم، تو آشپزخانه غذا رو حاضر میکنیم و تو ناهارخوری هم غذا رو سرو میکنیم.) پس به طور خلاصه میشه گفت که این فضا بهتره در حد فاصل فضای عمومی و خصوصی خونه قرار بگیره. ( در واقع مثل آشپزخانه)

دیاگرام ارتباط ناهار خوری با سایر بخش های خانه

جانمایی صحیح اتاق ناهار خوری و ارتباطش با فضاها به منظور سرویس دهی بهتر

ابعاد و استاندارد های اتاق ناهار خوری

در مورد ابعاد ناهار خوری مهترین نکته توجه به تعداد نفرات دور میزه؛ اما یه قانون کلی وجود داره که حد اقل فاصله لبه میز از دیوار یا هر وسیله دیگه باید 76 سانتی متر باشه و در حالت ایده ال این اندازه میتونه تا 122 سانتی متر افزایش پیدا کنه. با رعایت کردن این فاصله رفت و آمد و نشستن و بلند شدن افراد دور میز به راحتی و بدون مشکل صورت میگیره.

حداقل فاصله و اندازه ایده ال از اطراف میز ناهار خوری

حداقل فاصله و اندازه ایده ال از اطراف میز ناهار خوری

تو شکل زیر ابعاد مختلفی که فضای ناهار خوری میتونه متناسب با تعداد نفرات دور میز و شکل میز داشته باشه آورده شده. شکل میز ها مربع، مستطیل، دایره، بیضی و تعداد نفرات دور میز هم 4 ، 6 ، 8 و 12 نفره در نظر گرفته شده.

 ابعاد و استاندارد های اتاق ناهار خوری بر اساس تعداد نفرات

 ابعاد و استاندارد های اتاق ناهار خوری بر اساس تعداد نفرات

انواع فرم های ناهار خوری بر اساس نوع چیدمان

ناهار خوری مستقل(جدا)

در این حالت ناهار خوری به عنوان یه فضای مستقل عمل میکنه و معمولاً یه میز ناهار خوری مستقل یا بزرگ تو این فضا قرار میگیره. این فرم بیشتر مناسب فضاهای مسکونی با ابعاد متوسط و بزرگه؛ تو خونه های معمولی و با متراژ متوسط می شه بخشی از سالن نشیمن یا پذیرایی  رو برای اتاق ناهارخوری در نظر گرفت. بنابراین بهتره با انتخاب ابعاد مناسب میز ناهار خوری زیبایی و عملکرد رو توأمان با هم داشته باشیم؛ اگه تعداد افراد خونه 2 یا 4 نفره بهتره میز ناهار خوری 6 یا 8 نفره و اگه تعداد افراد 4 یا 6 نفر باشه، میز ناهار خوری  8 یا 12 نفره مناسبه.

 

ناهار خوری در داخل فضای آشپزخانه

این نوع از چیدمان زمانی به کار میاد که خود آشپزخانه ابعاد مناسبی داشته باشه و قرار دادن یه میز ناهار خوری مزاحمتی واسه کار توی اون به وجود نیاره؛ با این حال میشه این میز رو به صورتی در نظر گرفت که در زمان هایی که واسه غذا خوردن ازش استفاده نمیشه به عنوان فضای کار آشپزخانه کاربرد داشته باشه. میز مورد استفاده هم معمولاً ظرفیتش بین 4 تا 6 نفره است.

ناهار خوری چسبیده به فضای آشپزخانه

وقتی فضای مورد استفاده ما ابعاد کوچیکی داشته باشه این چیدمان انتخاب درستیه؛ نحوه این چیدمان به این صورته که کانتر آشپزخانه به عنوان میز ناهارخوری در نظر گرفته میشه و تعدادی صندلی(معمولاً 4 تا 6 عدد) که قابلیت جابجایی راحت دارن یا به صورت منعطف قابل استفاده ان هم نقش نشیمن این میز رو ایفا میکنن. توی این مدل انعطاف پذیری حرف اول رو میزنه به خاطر همین میتونید از انواع میز های کشویی، کانتر های چرخ دار، صندلی های تا شو یا داخل هم رو و … استفاده کنید.

فرم های ناهار خوری بر اساس نوع چیدمان

فرم های ناهار خوری بر اساس نوع چیدمان

 میز ناهارخوری، ابعاد و استاندارد های آن  

مهمترین عنصر تو فضای ناهار خوری همون میز ناهار خوری که باید متناسب با هندسه و ابعاد فضا انتخاب بشه؛ میز های گرد و مربع شکل بیشتر مناسب فضاهای مرکز گرا و میز های مستطیلی هم مناسب فضاهای کشیده تر هستن. از نظر نوع کاربرد و دسترسی استفاده کننده های میز، هر کدوم از این میز ها ویژگی های خاص خودشون رو دارن مثلاً: میزهای گرد برای ایجاد فضاهای صمیمی و دلپذیر مناسب ان. افرادی که دور میز گرد می شینن به راحتی می تونن بدون چرخوندن گردن و سر با افراد دیگه درتعامل باشن، و این از مزیت های استفاده از این نوع میزهاست. اما وقتی که تعداد افراد زیاد باشن و نیاز به  صندلی به تعداد زیادتری باشه این نوع میز ها ممکنه جوابگو نباشن؛ به دلیل  حضور افراد بیشتر دور میز باعث به وجود اومدن همهمه میشه و این از نقاط ضعف استفاده از این نوع میزها ست.

میز مستطیلی از مدل های رایج میز ناهار خوری تو بازاره که درعین این که مساحت کمی رو اشغال می کنه، بیشترین فضا رو هم در اختیار شما می ذاره و مهم تر از اون ایجاد یه فضای راحت برای تعامل و دسترسی به همه چیز بدون مشکله. این نوع میزها گاهی اوقات قابلیت تبدیل شوندگی دارن و شاید با طراحی انعطاف پذیر بشه تغییر طول میز رو مکانیزه کرد.

صفحه روی میز ناهار خوری می تونه اندازه و اشکال مختلفی داشته باشه، از نظر ارتفاع میزها یه استاندارد مشخصی دارن؛ این ارتفاع باید به قدری بالا باشه که فضای کافی برای افرادی که عادت دارن حین غذا خوردن یا صحبت کردن زانوهای خودشون را روی هم بندازن یا جمع کنن، وجود داشته باشه. و نباید زیاد هم بلند باشه که حس بدی به فرد در حین غذا خوردن بده. ارتفاع استاندارد میز ناهار خوری بین 71 تا 76 سانتی متره و ارتفاع استاندار صندلی ها هم بین 46 تا 58 سانتی متر ه که این دوتا با هم هماهنگی کامل رو به وجود می یارن.

تو جدول زیر ابعاد و استاندارد های انواع میزهای ناهار خوری متناسب به شکل هندسی شون رو واستون میاریم. فقط دقت کنید که این اندازه ها تقریبی و حد اقل های مورد نیاز هستن و برای انتخاب هوشمندانه تر باید ابعاد دقیق میز رو از شرکت سازنده بگیرید.

ابعاد و انواع میز ناهار خوری

نوع میزتعداد نفراتطولغرضارتفاع
مربع2 نفره76­cm76­cm71­cm – 76­cm
مربع4 نفره92cm92­cm71­cm – 76­cm
مربع8 نفره183­cm183­cm71­cm – 76­cm
مستطیل – بیضی2 نفره91cm61­cm71­cm – 76­cm
مستطیل – بیضی4 نفره122­cm91­cm71­cm – 76­cm
مستطیل – بیضی6 نفره198­cm91­cm71­cm – 76­cm
مستطیل – بیضی8 نفره259­cm91­cm71­cm – 76­cm
مستطیل – بیضی10 نفره320­cm91­cm71­cm – 76­cm
مستطیل – بیضی12 نفره320­cm122­cm71­cm – 76­cm
نوع میزتعداد نفراتقطرارتفاع
دایره – چند ضلعی2 نفره76­cm71­cm – 76­cm
دایره – چند ضلعی4 نفره92­cm71­cm – 76­cm
دایره – چند ضلعی6 نفره137­cm71­cm – 76­cm
دایره – چند ضلعی8 نفره152­cm71­cm – 76­cm
دایره – چند ضلعی10 نفره183­cm71­cm – 76­cm
دایره – چند ضلعی12 نفره244­cm71­cm – 76­cm
انواع میز ناهار خوری بر اساس شکل

انواع میز ناهار خوری بر اساس شکل

ابعاد و استاندارد های فرش در ناهارخوری

برای اینکه حس گرما و راحتی رو بشه به فضای ناهار خوری منتقل کرد داشتن یه فرش ایده خیلی خوبیه؛ معمولاً سایز فرش با اندازه میز ناهار خوری که روی اونه سنجیده می شه؛ این رو هم بدونید که فرش حداقل باید 60 سانتی متر بیشتر از اندازه میز ناهار خوری باشه که در واقع با در نظر گرفتن صندلی ها تو هر طرف میز حساب می شه. توجه به هندسه میز هم مهه دیگه و دیگه نیاز به گفتن نداره! یادتون باشه که ایجاد تعادل بصری یکی از اصلی ترین نکات برای چیدمان هر فضاییه.

جانمایی مناسب فرش در ناهار خوری

جانمایی صحیح مبلمان ناهار خوری روی فرش

فاصله مناسب میز ناهار خوری تا لبه فرش

فاصله مناسب میز ناهار خوری تا لبه فرش

برای دیدن اطلاعات کامل تر راجع به فرش، انواع و ابعاد و استاندارد های اون میتونید به بخش انواع مبلمان در قسمت توضیحات فنی نشیمن سر بزنید.

مصالح و بافت مورد استفاده در ناهارخوری

این فضا هم مثل اتاق نشیمن محدودیت کمتری تو انتخاب مصالح نسبت به بقیه فضاهای خونه داره؛ برای افزایش حس صمیمیت و آرامش تو این فضا میتونید از ترکیب مصالح طبیعی و مصنوعی استفاده کنید.

مصالح سقف

توی سقف معمولاً از انواع رنگ های ساختمانی روی گچ(یا گچ برگ ها)، چوب، پوشش های کامپوزیتی، پلاستیکی و … استفاده میشه.

مصالح دیوار

متریال های طبیعی مثل چوب و سنگ میتونن خوب باشن؛ آجر، کاغذ دیواری، رنگ ساختمانی، دیوار کوب های از جنس ام دی اف، چوب طبیعی، پلاستیک، بتن و … هم برای این فضا کاربردی ان. مصالح شفاف مثل شیشه که نور رو از خودشون عبور میدن، هم ظاهر زیبایی دارن و هم نور فضا رو بیشتر میکنن؛ استفاده از متریال آینه هم میتونه هم جنبه تزئینی داشته باشه و هم به خاطر انعکاس تصویر، فضا رو بزرگتر نشون بده.

مصالح کف

توی کف هم میشه از انواع کفپوش های طبیعی مثل سنگ، چوب یا مصنوعی مثل سرامیک، پارکت لمینت، کفپوش های پلاستیکی، بتنی، آجری و … استفاده کرد.

 یادتون باشه که گیاهان و فضای سبز هم خودشون نوعی مصالح طبیعی تو فضا محسوب میشن پس میتونید از اونها به خوبی استفاده کنید.

مصالح در اتاق ناهار خوری

مصالح استفاده شده در اتاق ناهار خوری

برای دیدن مصالح مختلف و ترکیب اونها تو فضای ناهار خوری میتونید به بخش نمونه های اتاق ناهار خوری زیوان سر بزنید و اگر هم نظری داشتین حتماً با ما در میون بذارید.

نور در فضای ناهار خوری

نور پردازی طبیعی

این نوع نور نیاز هر فضاییه و یه جورایی لازمه زنده بودن اون فضاست. تأثیرات نورپردازی طبیعی و مخصوصاً نور مستقیم خورشید رو به هیچ عنوان دست کم نگیرید؛ چرا که تأثیرات جسمی و روانی مثبتی روی انسان داره و همه این ها با پشتوانه های محکم علمی اثبات شده. راجع به تأثیرات روانی اش هم احتمالاً همه مون تجربه حس خوب  نور صبحگاهی موقع بیدار شدن از  خواب یا تابیدن نور مستقیم به میز صبحانه رو داشتیم.

نور طبیعی در اتاق ناهار خوری

نور طبیعی در اتاق ناهار خوری

نور مصنوعی

تو نورپردازی اتاق ناهارخوری باید به روحیه و حال و هوای افراد توجه کرد و بعد از اون باید ویژگی های زیبایی شناسی و بصری نورپردازی مد نظر قرار بگیره. تو این فضا باید همزمان به چند موضوع دقت کرد؛ باید از خودتون بپرسید این فضا چه ویژگی هایی داره؟ مثلاً:  یه فضای با وقار و رسمی برای صرف غذا با مهمونای ویژه است؟  یا فضایی صمیمی و هیجان انگیز برای خانواده یا دور همی های دوستانه؟ و خیلی سوال دیگه که میتونه به شما تو پیاده سازی طرح مورد نظرتون کمک بکنه.

مهمترین و ابتدایی ترین کاری که نورپردازی اتاق ناهارخوری انجام میده، تامین نورکافی و روشن کردن میز ناهارخوریه که مقدار اون باید به اندازه ای باشه که افراد نشسته دور میز  بتونن  علاوه بر دیدن غذای خودشون، چهره ی افرادی که دور میز نشستن رو به خوبی ببینن.(مقدار استاندارد این نور معمولاً حداقل 70 لوکس و به طور پیشنهادی 200 لوکس ه- لوکس هم واحد شدت روشناییه!)

نورپردازی اتاق غذاخوری خیلی متفاوت از سایر قسمت‌های خونه است و عوامل زیادی تو این موضوع تأثیر دارن مثلاً:  تناسب  نور و میز خیلی مهمه و باید به اون توجه کرد؛ در مورد ابعاد و مدل میز غذاخوری، برای نورپردازی بالای میز گرد از چراغ‌های کاسه‌ای، گرد یا شش‌ضلعی استفاده بیشتری می شه و برای میزهای مربع یا مستطیل از روشنایی‌های خطی(یا آویزهای خطی) استفاده می کنن.

سبک معماری دکوراسیون داخلی هم مهمه؛ مثلاً لوسترهای بلوری به همراه فلز طلایی یا نقره ای و چراغ های دارای تزئینات زیاد برای سبک‌های رسمی‌تر یا کلاسیک و چراغ های با طرح مینیمال و راست گوشه مناسب سبک مدرن و …

  نکته مهم دیگه تو نورپردازی ناهارخوری نوع سقف فضاست که اگه سقفش مسطح باشه انتخاب نوع روشنایی راحت‌تره و می شه از چراغ های آویز استفاده کرد و نور فضا رو تامین کرد.  ولی اگه شیب دار باشه، کار سخت می‌شه و روش نورپردازی کاملاً تغییر می کنه(معمولاً نورپردازی های توکار). عوامل دیگه ای مثل رنگ، مبلمان، دیوارها و … همه در کنار هم در انتخاب نورپردازی فضا موثرن.

نورپردازی سقف

معمولاً استفاده از یه چراغ آویز مرکزی تو سقف با نوری که وسط میز می تابه، برای سقف گزینه مناسبیه. برای میز ناهارخوری تا ۱۰ نفر، می شه فقط با یک آویز، تامین نور و روشنایی کرد ولی برای تعداد بیشتر از این باید متناسب با ابعاد فضا از تعداد بیشتری استفاده کرد.

ارتفاع این آویز ها باید در حدی باشه که نور و روشنایی روی سطح میز و چهره ی افراد کامل تابیده بشه و منبع نور بیرون از خط دید افرادِ دور میز قرار بگیره چون باعث خیرگی و اذیت شدن چشم ها میشه. نور آویز رو وقتی با نور پردازی های دیگه مثل: نور مخفی سقف، نور های نقطه ای، نور های یکنواخت توکار سقفی و …  ترکیب  کنیم، خیلی کاربردی تر میشه؛

سایر نوپردازی های سقف میتونن انواع نورپردازی های خطی(مثل LED های ریسه ای یا شلنگی) برای محل اتصال سقف های کاذب به دیوار یا سقف های کاذب به همدیگه، نور های توکار برای سقف کاذب (که میتونن به صورت آماده یا به صورت نور هایی در داخل قطعات برش خورده پلکسی گلاس باشن) و …

در مواقعی هم که سبک طراحی بیشتر به سمت و سوی مدرن میره، طراح، شکاف هایی رو داخل سقف کاذب ایجاد میکنه و داخل اون نور هایی رو قرار میده و گاهی هم ممکنه از نورپردازی های متحرک که داخل ریل قرار میگیرن استفاده بشه.

نورپردازی سقف اتاق ناهار خوری

نورپردازی سقف اتاق ناهار خوری

نورپردازی دیوار

به خاطر اینکه تو فضای ناهار خوری عمده توجه به میز و لوازم روی اونه، نورپردازی دیوار در مقایسه با سقف اهمیت زیادی نداره ولی اگه روی سطح دیوار تابلوی تزئینی یا در داخل اون المان دکوراتیوی وجود داره میشه از انواع نور های نقطه ای و تأکیدی استفاده کرد؛ گزینه دیگه انواع نور های مخفیه که معمولاً به صورت خطی استفاده میشن و اتمسفر جالبی رو به فضا میدن.

نورپردازی دیواره اتاق ناهار خوری

نورپردازی دیواره اتاق ناهار خوری

نورپردازی متمرکز و تأکیدی

تو فضای اتاق ناهارخوری در صورت وجود تابلو، آثار هنری یا یه عنصر دکوراتیو(مجسمه یا هر چیز دیگه) استفاده از این نور ایده کاملاً درستیه؛ از این روش تو قسمت‌های خاص فضا استفاده می‎شه. بکارگیری یه نور ملایم تو فضای ناهارخوری مثل قرار دادن یه آباژور رومیزی یا چراغ دیواری تزئینی روی دیوارکوب میتونه فضای خاص و در عین حال صمیمی ای رو به وجود بیاره.

نورپردازی تأکیدی اتاق ناهار خوری

نورپردازی تأکیدی اتاق ناهار خوری

رنگ در فضای ناهار خوری

عوامل مختلفی تو زیبایی طراحی داخلی به ویژه فضای ناهارخوری تاثیر داره؛ یکی از مهم‌ترین اون ها حضور رنگ تو فضاست. ممکنه بعضی ها فکر کنن یه فضای سفید و ساده نمیتونه خیلی جذاب باشه و شاید حتی به مرور زمان کسل کننده بشه، اما باید این نکته رو در نظر گرفت که رنگ سفید  یکی از پرطرفدارترین رنگ ها ست. یکی از فضاهای خونه که می شه تو اون از رنگ سفید استفاده کرد، اتاق ناهارخوریه چون این رنگ نماد پاکی و تمیزیه و تمام رنگ ها تو ترکیب با سفید جذاب  میشن   و چون این رنگ داره به عنوان پس زمینه عمل میکنه، به راحتی میشه ست روی میز ناهارخوری رو تغییر داد. این رنگ فضا رو خیلی  باز و وسیع تر نشون می ده و چون نور رو هم منعکس می کنه فضا روشن تر هم به نظر میاد.

با انتخاب درست و مناسب رنگ ها می شه یه ترکیب هوشمندانه تو فضا ایجاد کرد. از رنگ های دیگه ای که می شه برای فضای ناهار خوری استفاده کرد، رنگ آبی ه که هم ملایمه و هم فضای دلنشینی رو ایجاد می کنه. برای این که رنگ دیوار براتون یکنواخت نشه می تونید از یه تابلو با زمینه رنگی متفاوت استفاده کنید یا  اینکه ظروف و وسایل روی میز هم ترکیبی از طیف های مختلف آبی، رنگ های مکمل یا متضاد اون انتخاب بشه.

بعضی رنگ ها تو فضای ناهارخوری باعث افزایش اشتهای افراد می شن که معمولاً رنگ های گرم مثل قرمز، زرد،  نارنجی، کرم، قهوه ای و … اینجورین. این رنگ ها حس سرخوشی، آفتاب و فضاهای شاد رو به ادم القاء می کنه و برای سالن‌های غذاخوری هم خیلی مناسبن چون صمیمیت فضا رو بیشتر میکنن.

 از رنگ های مناسب اتاق ناهارخوری رنگ گلبهی یا مرجانی ه. این رنگ به دلیل ملایم بودن و همخوانی با رنگ های دیگه انتخاب مناسبی برای این فضاست. رنگ هایی که در ترکیب با این رنگ می تونن خیلی چشمگیر و جذاب باشن رنگ های خانواده قهوه ای یا قهوه ای نسکافه ایه؛ رنگ سبز هم گاها در کنار این رنگ ها دیده.

رنگ کِرِم هم برای این فضا مناسبه؛ حتی از این رنگ می شه به راحتی برای میز و صندلی ناهار خوری تو ترکیب با رنگ های دیگه استفاده کرد، رنگ نسکافه ای( که از طیف های مختلف کرمه) تو مبلمان فضای غذا خوری زیاد استفاده میشه؛

   رنگ سبز هم به تنهایی یکی دیگه از رنگ های مناسب برای اتاق ناهارخوریه که یه رنگ شاد و پر انرژی  دیوار اتاقه و میتونه با رنگ های قهوه ای، زرد یا قرمز ترکیب بشه.

در مورد رنگ قهوه ای هم یادتون باشه بخاطر حس گرمی که داره بسیار مناسبه مخصوصاً اینکه این رنگ مربوط به متریال چوبی باشه که تو فضا استفاده شده.

اتاق ناهار خوری با رنگ گرم

اتاق ناهار خوری با رنگ گرم

اتاق ناهار خوری با رنگ سرد

اتاق ناهار خوری با رنگ سرد

 اگه دوست دارید رنگ ها رو  تو فضای ناهار خوری به صورت واقعی ببینید و با هم مقایسه کنید، از اینجا وارد قسمت نمونه ایده های ناهار خوری زیوان بشین و با فیلتر پیشرفته تو بخش های مختلف مثل: سبک معماری، رنگ، مصالح، نوع فضا و … با انواع طرح های اون آشنایی پیدا کنید تا راحت تر طرح ناهار خوری مورد علاقه تون رو انتخاب کنید.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *