آشپزخانه, معماری داخلی

اصول فنی و استاندارد های طراحی آشپزخانه

kitchen-page-design

اصول طراحی، عملکرد، ابعاد و استاندارد های طراحی آشپزخانه

جانمایی مناسب آشپزخانه

از نظر قواعد و اصول معماری هر کدوم از فضاها باید در جای مناسب و در ارتباط درست با سایر فضاها قرار بگیرن تا هم از نظر عملکردی تو بالاترین سطح خودشون باشن و هم دسترسی و استفاده از اونا راحت باشه.

همونطور که میدونین یه خونه از دو بخش کل عمومی(شامل فضای نشیمن، پذیرایی، ناهارخوری) و خصوصی(اتاق های خواب، کار، مطالعه و …) تشکیل میشه که فضاهای خدماتی به اونا سرویس میدن(مثل آشپزخانه، حمام و سرویس های بهداشتی و …). البته در متراژ های بزرگتر ما فضاهای نیمه خصوصی(مثل اتاق تماشای تلویزیون، نشیمن خصوصی تر و …) هم خواهیم داشت؛ اما نکته مهم اینه که تو حالت ایده ال، آشپزخانه باید در حد فاصل بین فضاهای عمومی و خصوصی باشه تا هم بتونه به هر دوشون راحت سرویس بده و هم تفکیک مناسبی رو بین این دو فضا ایجاد کنه.(تصور کنید مهمونا واسه رسیدن به نشیمن و پذیرایی از بخش خصوصی خونه شما رد بشن! یا مثلا وقتی واسه خونتون خرید کردین از فضاهای دیگه عبور کیند و بعد به آشپزخانه برسین تازه ممکنه مهمونا هم ببینن که چی خریدین! که خیلی حس خوشایندی نیست).

جانمایی صحیح آشپزخانه و ارتباطش با سایر فضاهای خانه

جانمایی صحیح آشپزخانه و ارتباطش با فضاها به منظور سرویس دهی بهتر

طراحی کلی فضاهاتون که توسط معمار محترم انجام میشه و ابعاد کلی آشپزخانه بستگی به متراژ کلی واحد و ارتباط سایر بخش ها با اون داره اما یه سری قائده کلی داخل خود آشپزخانه هست که اونا رو با هم مرور میکنیم.

ابعاد کابینت ها در آشپزخانه

یادتون باشه مسیر رفت و آمد هر آدم بالغ حد اقل 60 سانتی متره که به خاطر عرض شونه هاشونه پس این رو توی طراحی آشپزخانه در نظر بگیرین که خدایی نکرده به هم برخورد نکنین! ارتفاع کابینت های زمینی 85 تا 92 سانتی متر و عرضش هم 60 سانتی متر، فاصله بین کابینت های زمین و هوایی 55 سانتی متر ، ارتفاع کابینت های هوایی هم  200 سانتی متر(که قابل درسترسی باشن) و به عرض 35 سانتیمتر.

ابعاد و استاندارد های کابینت آشپزخانه

ابعاد و استاندارد های کابینت

ابعاد اجزای اصلی آشپزخانه

اجزای اصلی آشپزخانه شما همون یخچال، سینک ظرفشویی و گاز هست و بقیه اجزا فرعی محسوب میشن(مثلا هود، فر، اجاق مایکروویو، قهوه ساز توکار و …). تو جدول زیر این ابعاد رو به صورت خلاصه واستون میاریم.

 

ابعاد و استاندارد های انواع یخچال در آشپزخانه

 

نوع یخچال

ظرفیت

ارتفاع

عمق

عرض

ساید بای ساید

20 فوت تا 34 فوت

177 cm تا  197 cm

72 cm تا cm 77.6

cm 91 تا cm 97

دوقلو

32 فوت تا 04 فوت

180 cm تا  186 cm

60 cm تا  70 cm

120 cm تا  130 cm

فرانسوی

24  فوت تا 29 فوت

177.7 cm تا  185 cm

78.8 cm تا  92 cm

90.8 cm تا  92 cm

تک

14  فوت تا 21 فوت

182 cm تا  186.2 cm

74.1 cm تا  78.8 cm

83.6 cm      تا  86 cm

ابعاد و استاندارد های انواع یخچال

ابعاد و استاندارد های انواع یخچال

ابعاد و استاندارد های انواع اجاق گاز

 

نوع اجاق گاز

ظرفیت

ارتفاع

عمق

عرض

مبله

4 شعله

84 cm  تا  88 cm

60 cm

60 cm   تا cm  70

مبله

5 شعله

84 cm  تا  88 cm

60 cm

80 cm  تا  cm 90

توکار(صفحه ای)

2 شعله

13 cm

50 cm

30 cm

توکار(صفحه ای)

4 شعله

13 cm

50 cm

58 cm

توکار(صفحه ای)

5 شعله

15 cm

50 cm

88 cm

ابعاد و استاندارد های انواع اجاق گاز

ابعاد و استاندارد های انواع اجاق گاز

ابعاد و استاندارد های انواع سینک ظرفشویی

 

نوع سینک

ظرفیت

ارتفاع

طول

عرض

توکار

1 لگن

20 cm

80 cm

50 cm

توکار

1.5 لگن

20 cm

100 cm

50 cm

توکار

2 لگن

20 cm

120 cm

50 cm

 

ابعاد و استاندارد های انواع سینک ظرفشویی

ابعاد و استاندارد های انواع سینک ظرفشویی

یکه نکته رو خیلی بهش دقت کنید! ابعاد و اندازه هایی که مار براتون آوردیم کلی ان و برای اینه که شما بتونید میزان فضایی که اشغال می کنن رو حدودی بدونید؛ اما برای دونستن اندازه دقیقشون بهترین مرجع شرکت های سازنده اون برند هستن که اطلاعات دقیقش رو واستون ارائه میدن.

مثلث کار در آشپزخانه

اصلی ترین عناصر توی هر آشپزخانه یخچال، سینک ظرفشویی و گاز هستن. حالا ارتباط اینا با هم دیگه خیلی مهمه. به طوری که باید تو فاصله مناسبی از همدیگه قرار بگیرن و راحت قابل استفاده باشن. به زبون ساده ما توی آشپزخانه باید مواد غذایی رو از یخچال برداریم، بشوریم، آماده کنیم و بپزیم. این میشه تعریف ساده مثلث کار تو آشپزخانه. البته این خطوط فرضی همیشه یه مثلث رو تشکیل نمیدن(مثلا وقتی آشپزخانه خطی باشه) که تو مطالب بعدی بهتون توضیحش رو می دیم.

مثلث کار در آشپزخانه

مثلث کار در آشپزخانه

انواع آشپزخانه و فرم های اون

این قضیه بیشتر به ابعاد، تناسبات فضا، نحوه دسترسی به بخش های مختلف و به طور کلی طراحی پلان(عملکرد و ارتباط فضاها با هم) بر میگرده و میتونه هر کدوم از حالت های زیر را داشته باشه.

آشپزخانه خطی

معمولا کابینت ها و سایر اجزا، روی یکی از دیوار ها  قرار میگیرن و یخچال، سینک ظرفشویی و گاز هم به صورت خطی در کنار هم هستن. این مدل بیشتر مناسب فضاهای کوچیکه.

آشپزخانه راهرویی(دو خطی  یا Gallery)

مثل مدل خطیه با این تفاوت که یه ردیف دیگه موازی با اون وجود داره که میتونه آزاد باشه و به دیوار وصل نشه(همون اوپن خودمون) هم به سمت یه دیوار دیگه قرار بگیره. در این حالت فضا برای کار کردن بیشتره و انعطاف پذیری بیشتری هم داره البته فاصله بین دو ردیف کابینت هم باید حد اقل 1.20 متر باشه.

آشپزخانه L

فرمش هم مثل اسمش میمونه یعنی کابینت ها و اجزای اصلی روی دو تا دیوار که بر هم عمود هستن قرار می گیرن که البته مثل حالت های قبلی یکی از دیوار ها میتونه باز باشه. مشکلی که توی این مدل وجود داره شاید استفاده از کنج ها باشه که با طراحی مناسب کابینت ها یا استفاده از تجهیزاتی مثل کابینت های سوپر(که خیلی کاربردی ان انصافاً!) قابل حله.

آشپزخانه U

در این مدل هم اجزا روی سه جهت قرار میگیرن و خب قاعدتاً جای بیشتری رو برای انجام کارها بهمون میده. این مدل آشپزخانه هم برای فضاهای کوچیک و هم فضاهای بزرگ مناسبه.

آشپزخانه G

تقریبا میشه یه فرم بسته که توش یه راه برای رفت و آمد به وجود اومده. این مدل جاگیره و خیلی برای فضاهای کوچیک توصیه نمیشه اما به خاطر فضای زیادی که داره میتونید کلی چیز توش جا بدین و از این جهت شاید مناسب خانواده های پر جمعیت باشه.

آشپزخانه جزیره

این مدل آشپزخانه در واقع حالت های قبلی همراه یه کانتر اضافیه که می تونه در وسط فضا قرار بگیره و استفاده های مختلفی ازش بشه مثل: فضای آماده سازی مواد غذایی، سینک ظرفشویی یا بعضی موقع ها هم اجاق گاز! نکته مهم اینه که این فضای جزیره میتونه تو هر کدوم از مدلای بالا قرار بگیره( البته بیشتر مناسب مدل U  و راهروییه) اما استفاده از اون با توجه به متراژ فضا و نیازهاتون تعیین میشه که قائدتاً باید متراژ نسبتاً بالایی رو واسش در نظر بگیرین که هم به چشم بیاد و هم راحت قابل استفاده باشه.

تو پایان این بخش هم یه نکته رو یاد آور میشیم اونم اینه که توی فضاهای با متراژ بالا، طراح ها معمولاً فضای پخت و پز(مطبخ) که معمولاً سر و صدای و بوی زیادی داره رو از فضای سرو(همون پیشخوان ها و بخش ها تزئینی آشپزخانه) جدا میکن که به کیفیت فضا خیلی کمک میکنه اما باز هم تأکید می کنیم که شرط اصلی برای این کار بزرگ بودن فضاست.

انواع فرم های آشپزخانه

انواع فرم های آشپزخانه

در ضمن برای دیدن فرم های بیشتر و بررسی دقیق تر هر کدوم از اونها می تونید به بخش نمونه ایده های آشپزخانه زیوان سر بزنید و این موضوع رو به صورت تصویری و با عکس های واقعی بهتر درک کنید.

مصالح مورد استفاده در آشپزخانه

مصالح دیواره های آشپزخانه

نکته مهم در ارتباط با دیواره ها اینه که راحت بتنونید اونا رو تمیز کنید و اینکه مقاومت بالایی هم در برابر رطوبت داشته باشن. پس کاشی (که امروزه تنوع خیلی زیادی هم داره میتونه گزینه مناسبی باشه) اما میشه از مصالح دیگه مثل،سنگ های صیقلی تر، آجر، سرامیک، رنگ های ضد آب، دیوار کوب های از جنس پلاستیک(مثلاً پی وی سی) و … هم استفاده کرد. این رو هم بگیم که هیچ کدوم از اینا یه قائده همیشگی نیست و طراح معمار میتونه با تمهیداتی از خیلی از مصالحی که ما نگفتیم هم استفاده کنه.

مصالح کف آشپزخانه

کف توی آشپزخانه بیشترین ارتباط رو با رطوبت و آب داره پس باید کاملاً ضد آب باشه. مصالح مورد استفاده اش هم میتونه سنگ، سرامیک، کاشی، کف پوش های پلاستیکی ضد آب(مثل اپوکسی، پی وی سی و …)، چوب(البته از نوع ضد آبش که میشه ترمو وود مخصوص کف) و …. باشه.

مصالح سقف آشپزخانه

توی سقف آشپزخانه چون خیلی دسترسی بهش نیست، آنچنان محدودیتی نداره و میشه از انواع رنگ ها (البته رنگ های ضد آب و تمیز شونده مثل رنگ روغنی بهترن)، چوب، سقف های کاذب از جنس گچ برگ، پلاستیک و … خیلی چیزای دیگه استفاده کرد.

انواع مصالح در آشپزخانه

انواع مصالح آشپزخانه

انواع کابینت در آشپزخانه

به نظر میرسه که کابینت ها مهمترین اجزاء تو سیستم آشپزخانه شما هستن چرا که بقیه وسایل چه کوچیک چه بزرگ یا روی کابینت ها سوار میشن یا داخلشون قرار میگیرن پس آگاهی از انواع کابینت ها و ویژگی های مختلفشون خیلی میتونه تو انتخاب کابینت مناسب بهتون کمک کنه.

 بریم سراغ انواع کابینت های قابل استفاده!

کابینت MDF

MDF در واقع یه مدل تخته فیبریه( خورده های چوب که خمیر شدن)که روی اون از روکش های مختلف استفاده میکنن که معروف ترینش “ملامینه” است؛ ملامینه هم یه جور کاغذ آغشته به چسبه که روی مغزی خام چسبونده میشه و طرح های متنوعی داره مثل طرح چوب؛ ضخامت این صفحات هم معمولاً 16 میلیمتریه. نکته مهم این روکش، ضد رطوبت بودنشه. همونطور که میدونید اگه آب به ام دی اف خام بخوره از هم وا میره اما وجود روکش ملامینه اون را در برابر رطوبت مقاوم میکنه البته به شرطی که این روکش آسیب نبینه!

خوبه که این موضوع رو هم بدونید که یونیت کابینت ها( یا همون سازه یا چارچوب اصلیشون) رو از ام دی اف میسازن. دلیل اصلیش هم مقاومت بالا و انعطاف پذیری این متریال تو برش زدنه. از ویژگی های دیگه ام دی اف  میشه قمیت اقتصادی، زیبایی ظاهری، قابلیت ابزار زنی و برش، تمیز شوندگی و … رو نام برد.

این چندتا نکته هم در نظر بگیرین تا بتونید بهتر از این متریال استفاده کنید:

ام دی اف بخاطر ویژگی های ساختش بافت نرمی داره و درسته که برش دهی اون رو راحت میکنه اما از طرفی پیچ های اتصال، یراق آلات و عناصر متصل بهش میتونن بعد از مدتی هرز بشن(البته این موضوع به کیفیت ورق ام دی اف و یراق آلات استفاده شده اش هم خیلی بستگی داره).

نکته دیگه رطوبته که کلا بلای جون ساختمونه! برای ام دی اف هم این مشکل هست و تو جاهایی مثل سینک ظرفشویی که ارتباط مستقیم با آب دارن بهتره یونیت و صفحه پشت کابینت رو ام دی اف در نظر نگیرین و بجاش از متریالی مثل PVC (پی وی سی) استفاده کنید که نوعی پلاستیکه و کاملا ضد آبه. راه های دیگه جلوگیری از نفوذ رطوبت به داخل ام دی اف می تونه درز بندی کامل با چسب سیلیکونی(چسب آکواریوم)، استفاده از درز بند تی شکل آلمینیومی در نقاط درز بین صفحات و مدام خشک نگه داشتن صفحات باشه. البته برای صفحات رویی هم می تونید به جای ام دی اف از صفحات کورین، سنگ مصنوعی یا سایر متریال ضد آب استفاده کنید که هزینه اش از ام دی اف بیشتر میشه.

ما در نهایت ام دی اف رو به عنوان یه گزینه مقرون به صرفه و دارای انعطاف کاربرد بهتون پیشنهاد میدیم.

کابینت MDF

کابینت MDF

کابینت ممبران(وکیوم)

ممبران در واقع یه نوع روکش از جنس پی وی سی هستش که روی مغزی های مختلف( که بیشتر ام دی اف هست) با استفاده از چسب و ایجاد خلأ کشیده میشه یا به اصطلاح وکیوم میشه. اما مورد استفاده این کابینت چیه؟ بیشتر در جاهایی استفاده میشه که طرحی هایی روی کابینت کنده کاری شده(که معمولا با دستگاه CNC این کار انجام میشه)  و بعدش روکش رو با طرح و رنگ دلخواه روی اون میشکشن و به اصطلاح خودمون مناسب کارهای پر تزئینات و لاکچریه! به خاطر همین احتمالا گزینه مناسبی برای طراح های کلاسیک محسوب میشه.

بخاطر بحث هزینه و راحت تر در اومدن کار معمولا یک طرف کار(اون سمتی که توی دیده) رو وکیوم میکنن و سمت دیگه، از روکش های ارزون قیمت تر(مثلا پی وی سی) استفاده میشه. اما توی این مدل کابینت دونستن این نکته ضروریه که خوب در اومدن اون بسیار بستگی به اجرای مناسب داره و اگه خوب چسبنوده نشه میتونه به طرز بدی از مغزی جدا بشه و بد جوری اعصابتون رو خرد کنه! نکته دیگه مقامت پایین در برابر نور خورشید، گرما و به طور کلی حرارته یعنی اینکه روکش پی وی سی مورد نظر میتونه تغییر رنگ بده یا اینکه چسبش از مغزی جدا بشه. در ضمن حواستون به برخورد اجسام تیز هم باشه که مبتونه به روکش ممبران آسیب بزنه.

در نهایت توصیه ما اینه که اگه قصد اجرای همیچین کابینتی رو دارین خیلی در نحوه اجرا، انتخاب متریال با کیفیت و شخص اجرا کننده اون دقت کنید تا مشکلی واستون پیش نیاد.

کابینت ممبران

کابینت ممبران

کابینت روکش چوب(ونیر)

در این نوع کابینت هم مغزی میتونه هم ام دی اف و هم از بقیه مصنوعات چوبی باشه(مثلاً نئوپان) ولی خب ام دی اف رایج تره. روکش چوب یا ونیر(Veneer) هم میتونه از جنس چوب بلوط، ملچ، ساج و گردو ساخته میشن؛ این نوع کابینت بیشتر مناسب سبک های کلاسیکه و از کابینت ممبران هم قیمت بالاتری داره؛ دلیلش هم استفاده از چوب طبیعی تو اون روکشه. این رو هم بدونین به خاطر طبیعی بودن این روکش ها محدودیت انتخاب طرح و رنگ وجود داره و مث روکش ملامینه یا ممبران اونقدر تنوع ندارن. برای محافظت از این کابینت ها  در برابر خط و خش و ایجاد ظاهر زیباتر، روی این روکش ها از رنگ پلی استر(یک مواد و دو مواد) و پلی اورتان استفاده می کنن که باید حواستون باشه از بین نره(روش خراش ایجاد نشه). یه نکته فنی هم یادتون باشه! اگه کابینت، روکش چوب سفید رنگ داشته باشه، نمیشه از رنگ پلی استر دو مواد استفاده کرد چون یه لایه زرد رنگ روش شکل میگیره(و لکه زرد روی سفید هم خیلی تو مخه!)  و باید از رنگ پلی استر یک مواد استفاده کرد؛ اما پلی استر یک مواد در برابر رطوبت، خط و خش و ضربه خیلی مقاوم نیست و به جاش باید از رنگ پلی اورتان استفاده بشه.

کابینت روکش چوبی

کابینت روکش چوبی

کابینت تمام چوب

این کابینت دیگه تهشه! چون هم مغزی هاش از چوبه و هم روکشش؛ البته قیمتش هم خیلی بالا میشه دیگه و بیشتر مناسب سبک های کلاسیک، نیمه کلاسیک و لاکچریه! دوامش هم که دیگه حرف نداره؛ جنس مغزی هاشون هم معمولاً از چوب بلوط، افرا، گردو، توسکا و … است. البته روی روکش اونا هم از رنگ پلی استر استفاده می کنن. بازم تاکید میکنیم حواستون باشه که روی پوشش پلی استر خط نیفته چون باعث نفوذ رطوبت و خراب شدن کابینت میشه.

wooden-kitchen

کابینت تمام چوبی

کابینت هایگلاس

این نوع کابینت از صفحات هایگلاس(High gloss) ساخته میشه به این صورت که روی مغزی های خام که اونا هم معمولا از جنس ام دی اف هستن روکشی از جنس متریال پلکسی گلاس(Plexiglass) که یه مدل پلاستیک براقه روی اون قرار میگیره و ظاهری درخشنده و صیقلی به صفحه میده. کاربرد این نوع کابینت هم بیشتر توی سبک مدرن آشپزخانه است. به خاطر درخشندگیشون ظاهر جالبی رو به آشپزخانه شما میدن. قیمت این صفحات از صفحات ام دی اف با روکش ملامینه بیشتر و از صفحات ممبران(وکیوم) کمتر هستش؛ از نظر کیفیت هم قابل قبولن. اما خوبه که این چند نکته رو هم درباره شون بدونید.

این صفحات هم مثل ممبران از یک طرف روکش میشن و اگه ظاهر دو طرف کار واستون مهمه ممکنه لازم باشه صفحات دوبل کار کنید که ضخامت کار و هزینه رو زیاد میکنه. هایگلاس هم به خاطر داشتن مغزی ام دی اف چندان در برابر رطوبت مقاوم نیست و برای جلوگیری از اون روش هایی که توی بخش ام دی اف گفته شد(مثلا آب بندی با چسب آکورایوم، پوشاندن درز صفحات با پروفیل T  شکل، خشک نگه داشتن و …) به کار میان. هایگلاس در برابر خط و خش و اجسام تیز هم مقاومت نداره و روش خط میفته.(البته اگه از صفحات “لمی گلاس” استفاده کنید مقاومت بیشتری در برابر خش دارن) اگه از اون دست آدمایی هستین که خیلی حوصله تمیزکاری ندارین این کابینت ها لکه ها و اثر انگشت رو زودتر نشون میدن پس حواستون به این نکته باشه(البته رنگ های تیره تر و بدون طرح و ساده، بیشتر  لک و خش رو نشون میدن و رنگ های روشن و طرح دار کمتر). نکته مهم دیگه که مربوط به ایمنی شما میشه اینه که گوشه های صفحه های هایگلاس بعد از برش و اتصال به هم دیگه تیز هستن و بر خلاف ام دی اف با روکش ملامینه قابلیت سمباده زدن رو ندارن(چون ظاهر براقشون رو خراب میکنه) و ممکنه بهتون آسیب بزنن؛ برای حل این مشکل میتونین از محافظ های لاستیکی هم رنگ کابینت در گوشه ها استفاده کنین.

این رو هم بدونید که صفحه های کابینت دیگه ای هم تو بازار هستن که از نظر زیبایی چیزی از هایگلاس کم ندارن مثل صفحه های Soft touch( که حالت نرم و مات دارن) یا صفحه های اکریلیک(که براق و ضد خش هستن) و …

کابینت هایگلاس

کابینت هایگلاس

کابینت PVC

صفحات این کابینت از متریال پی وی سی(پلی وینیل کلراید) که یه ماده پلیمری یا به زبان ساده تر یه جور پلاستیکه ساخته میشن. مهمترین ویژگی این صفحات مقاومت در برابر رطوبت یا ضد آب بودنشونه؛ یعنی هر جایی که رطوبت زیاد باشه میتونیم از این کابینت ها استفاده کنیم که توی آشپزخانه مهمترینش بخش سینک ظرفشوییه. این صفحات وزن پایینی دارن و در برابر خوردگی و حشراتی مثل موریانه هم مقاوم ان.

صفحات پی وی سی قیمت نسبتاً بالایی دارن و نسبت به بقیه کابینت ها تنوع طرح و رنگشون هم کمتره.

کابینت پی و ی سی(PVC)

کابینت پی و ی سی(PVC)

کابینت فلزی

این کابینت ها دیگه خیلی برای خونه ها استفاده نمیشه اما هنوز هم در جاهایی استفاده از اونا رو میبینیم.

کابینت فلزی انوعی داره:

1-کابینت فلزی با ورق فولادی(ورق سیاه) 2- کابینت فلزی با ورق گالوانیزه 3-کابینت استیل

کابینت با ورق فولادی

چارچوب و در های این کابینت از ورق های فولادی ساخته شدن و نحوه اتصال اونا با جوش نقطه ای، کارپید و لحیمه به علاوه یراق آلات و همه اتصالاتشون هم از جنس فلزه؛ این کابینت ها معمولا با رنگ معمولی (با استفاده از پیسوله) پوشیده میشن. مقاومت اونا در برابر رطوبت خیلی پایینه و زود زنگ میزنن و خورده میشن ولی استحکام خوبی در برابر بار وارد شده بهشون دارن.

کابینت با ورق گالوانیزه

در واقع از همون صفحات فولادی ساخته شده که روی اونا پوشش روی قرار داره که تا حدی اون رو ضد آب میکنه و نمیذاره زنگ زدگی اتفاق بیفته. نکته خیلی مهم درباره ورق گالوانیزه اینه که رنگ معمولی روی اونا موندگاری نداره و باید از “رنگ کوره ای”(رنگ مایع یا پودری که بعد از رنگ آمیزی قطعه اون رو داخل کوره میذارن و در برابر خوردگی، زنگ زدگی و ضربه مقاوم میشه) یا رنگ استاتیک( رنگ آمیزی که با استفاده از اتصال جریان الکتریسیته انجام میشه و مقاومت بالایی در برابر خوردگی و ضربه داره)استفاده کرد. از این رنگ ها برای درهای کابینت با ورق فولادی هم استفاده میشن.

کابینت فلزی

کابینت فلزی

کابینت استیل

این نوع کابینت به خاطر متریال با کیفیت استیل(که با اضافه کردن کروم به فولاد به وجود میاد) استحکام بسیار بالایی داره و در برابر خوردگی، زنگ زدگی و ضربه هم کاملا مقاومه. تمیز کردنش هم خیلی راحته و به خاطر سطح صیقلیش راحت پاک میشه! اما مسئله ای که در ارتباط با این نوع کابینت وجود داره تنوع پایین در طرح های اونه( چون رنگ استیل یه چیزی تو مایه های نقره ایه) و نوع کاربردش که بیشتر تو آشپزخانه های صنعتی ازش استفاده میشه. اما اگه کسی هستین که به سبک دکوراسیون صنعتی علاقه مندین و دوس دارین یه جور خلوص رو تو محیط اطرافتون تجربه کنید، میتونه گزینه جذابی براتون باشه. اینم بگیم که کابینت استیل، کابینت گرونی محسوب میشه و شاید استفاده از اون توی خونه خیلی مقرون به صرفه نباشه.

کابینت استیل

کابینت استیل

در انتها هم برای اینکه بتونید تو یه نگاه انواع کابینت رو با هم مقایسه کنید، ما براتون یه جدول درست کردیم و مزایا و معایب هر کدوم از اونا رو با هم مقایسه کردیم تا راحت تر  کابینت مورد نظرتون رو انتخاب کنید.

نوع کابینت

تنوع رنگ و طرحتحمل بارمقاومت در برابر رطوبت و خوردگیمقاومت در برابر گرما، حرات و نور خورشید

تمام چوب

نسبتاً پایین

بالا

نسبتاً بالا

بالا

روکش چوبنسبتاً پایینبالانسبتاً بالا

بالا

ام دی اف(ملامینه)بالانسبتاً بالانسبتاً بالابالا
هایگلاسنسبتاً بالانسبتاً بالانسبتاً بالابالا
ممبراننسبتاً بالانسبتاً بالانسبتاً بالانسبتاً پایین
پی وی سینسبتاً پاییننسبتاً بالاخیلی بالانسبتاً بالا
ورق سیاهپایینبالاخیلی پایینبالا
ورق گالوانیزهپایینبالانسبتاً بالابالا
استیلپایینخیلی بالاخیلی بالا

خیلی بالا

نور در آشپزخانه

دو مدل نور داریم دیگه! یکی طبیعی که میشه همون نور خورشید و اون یکی نورپردازی مصنوعیه که با مخصوص هر فضا انجام میشه.

نور طبیعی

آشپزخانه هم مثل هر فضای دیگه ای بهتره که از نور طبیعی استفاده کنه(نور مستقیم یا غیر مستقیم خورشید) اما گاهی فضای معماری این اجازه رو بهمون نمیده و به ناچار نورش را از پاسیو میگیره. اگه یه موقع نور مستقیم خورشید اذیت کننده بود میتونید از پرده های کرکره ای موجود در بازار برای کنترل نور استفاده کنید که خیلی کاربردی ان.  فقط یه نکته مهم رو یادتون باشه که اگه سینک ظرفشویی رو زیر پنجره قرار بدن میتونه مشکلاتی رو واستون ایجاد کنه(البته شاید خیلی هم مشکل بزرگی نباشه) ولی دیگه نمیتونید بالای ظرفشویی از کابینت آبچکون استفاده کنید و ظرف ها رو بالا قرار بدین چون نمیشه اون رو روی پنجره نصب کرد.

kitchen-natural-light

نور طبیعی در آشپزخانه

نور مصنوعی

خب این بخش میتونه خیلی تخصصی تر باشه و استفاده از نور مصنوعی باید متناسب با عملکرد اون فضا و نوع و مقدار نور تعیین بشه. بیاین قبلش ببینیم واسه نورپردازی آشپزخانه کدوم فضاها نیاز به نور پردازی دارن؟ منظورمون بخش های مختلف آشپزخانه مثل سقف، فاصله بین کابینت زمینی و دیواری، قفسه ها، زیر کابینت، بالای پیشخوان ها و… است.

نورپردازی سقف آشپزخانه

اگه سقفتون کاذب باشه میتونید از انواع پنل ها و لامپ های توکار استفاده کنید(در صورت نبودن سقف کاذب جا واسه نصب اونا نیست) یا اینکه به صورت درجا نور رو توی سقف کاذب در بیارین که این کار توی طراحی معماری تون باید انجام بشه و معمولا هم با استفاده از یه منبع نوری به عنوان تولید کننده نور و صفحات پلکسی گلاس(Plexiglass) به عنوان پخش کننده نور استفاده میشه؛ در صورت نبود سقف کاذب هم میتونید از انواع چراغ های آویز، لوستر های مخصوص آشپزخانه یا چراغ های روکار استفاده کنید.  برای بخش شیارهای سقف کاذب(فاصله اونا تا دیوار یا فاصله بین خود بخش های سقف کاذب) هم میتونید از نورپردازی خطی استفاده کنید که این کار با استفاده از ال ای دی(LED) های نواری یا همون شلنگ ریسه ای LED قابل انجامه. نکته مهم اینه که برای روشنایی عمومی بهتره از نور های صفحه ای و یکنواخت استفاده بشه و برای تاکید روی اتصالات(افقی و عمودی) از نورپردازی خطی.

kitchen-ceiling-lighting

نورپردازی سقف آشپزخانه

نورپردازی بین کابینت های زمینی و دیواری

به عنوان یه روشنایی کلی و عمومی بهتره که از نور خطی تو این فضا استفاده کنیم(که همون نوارهای ال ای دی یا لامپ زیر کابینتی جوابه) اما ممکنه به هر دلیلی بخوایم رو چیزی تاکید کنیم که دیگه اونجا باید از نور های نقطه ای استفاده بشه که انواع هالوژن و ال ای دی داره  که دیگه الان ها خیلی از هالوژن استفاده نمیشه چون هم زود داغ میکنه و هم دوامش کمه اما نمونه های ال ای دی متنوعی توی بازار وجود داره که هم نور خوبی دارن هم دوام خوبی و داغ هم نمی کنن.

نورپردازی بالای جزیره یا محل نشتن

خیلی اوقات بخش جزیره آشپزخانه میتونه عملکرد های متفاوتی داشته باشه که یکیش استفاده به عنوان میز ناهار خوری یا جای نشستن افراده. پس بهتره که یه مقدار بیشتر روش تأکید بشه. پیشنهادمون برای شما استفاده از چراغ های آویز تزئینه؛ حالا متناسب با هر سبکی که آشپزخانه تون رو طراحی کردین. بهتره که از چند تا چراغ آویز کنار هم استفاده کنید(بهتره تعداشون فرد باشه) تا هم روی اون پیشخون تأکید بشه هم به بهتر شدن زیبایی آشپزخانه تون کمک بکنه.

cabinet-lighting-2

نورپردازی بین کابینت ها و جزیره

cabinet-lighting-3

نورپردازی بین کابینت ها

نور پردازی قفسه ها

توی این قسمت ها هم میتونید بسته به نیازتون و اینکه قفسه تون از چه نوعیه(شیشه ای، جوبی، معلق و …) هم از نور خطی و هم نقطه ای استفاده کنید؛ مثل حالت قبلی.

نورپردازی داخلی کابینت و کشوها

توی این بخش ها چون هدفمون این نیست که رو چیز خاصی تاکید کنیم بهتره که از انواع نور های خطی یا صفحه ای استفاده کنیم تا بتونیم داخل رو خیلی راحت ببینیم و دسترسی مناسبی به محتویات داخل کابینت و کشوها داشته باشیم؛ البته حواستون باشه این نورها باید طوری کار بشن که با باز و بسته کردن کابینت ها هم روشن و خاموش بشن تا هم عمر بیشتری داشته بشن هم تو مصرف برق صرفه جویی بشه.

cabinet-inner-lighting-3

نورپردازی داخلی کابینت ها

kitchen-drawer-lighting-3

نورپردازی داخلی کشوها

نورپردازی زیر کابینت ها

زیر کابینت ها هم که دیگه خوراک نورهای خطی(مثل شلنگی یا ال ای دی خطیه) چون هم محل اتصال کابینت ها به کف رو مشخص میکنه و هم یه جور حالت معلق بهشون میده و در کل خیلی باحاله به نظرمون.

 

cabinet-lighting

نورپردازی زیر کابینت

رنگ

رنگ تو آشپزخانه بیشتر تابع سبک معماری، کلیت فضا، روحیات و سلیقه استفاده کننده ها از اونه. اما ما تو یه نوشته جداگونه راجع به ویژگی ها، کاربرد و خواص رنگ ها توضیح میدیم تا بتونید راحت تر و دقیق تر رنگ مورد نظر خودتون رو انتخاب کنید. اما به عنوان یه قائده کلی سعی کنید از رنگ های خیلی زیاد استفاده نکنید چون آشپزخانه خودش به اندازه کافی عناصر و اجزای متفاوتی داره و بیشتر تمرکزتون رو روی طرح، بافت ها و نورپردازی فضا بذارین؛ با این حال دیدن نمونه ایده های آشپزخانه میتونه تو انتخاب رنگ دلخواه خیلی بهتون کمک کنه که پیشنهاد می کنیم از اینجا حتماً بهش سر بزنید.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *